Regjeringspartiene fortsetter fallet i Nettavisens marsmåling fra InFact. Senterpartiet får en rekordlav oppslutning på 4,9 prosent, og må se seg slått av Miljøpartiet de Grønne (MDG).
– Det har helt åpenbart gått en vei for Senterpartiet siden de kom i regjering, og de sliter med å få snudd det, konstaterer valganalytiker Svein Tore Marthinsen overfor Nettavisen.
Senterpartiet nærmer seg dermed sperregrensen på fire prosent, samtidig som MDG gjør et hopp til 5,2 prosent.
− Vi jobber for å ligge på et høyere nivå. Jeg er optimist, sier Senterpartiets nestleder, Ola Borten Moe, om krisetallene.

Opptur for Listhaug: – Ikke rart folk er skuffet
Resultatene for alle partiene:
I målingen, som ble tatt opp 6. mars, er folk spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. 1023 personer har svart, og feilmarginen er på +/- 3,0 prosentpoeng.

MDG med kjempesmell på ny måling: Mister makta i Oslo
– En sterk misnøye
I stortingsvalget for snart to år siden fikk Senterpartiet tre ganger så mange stemmer som MDG. At MDG nå er størst av de to partiene i målingen, viser en enorm velgerforflytning.
– MDG har jo også slitt, så denne målingen skiller seg litt ut. De kan være målt for høyt, men det kan også være noe som er et tegn på at de kan bedre seg, sier Marthinsen.
De siste ukene har MDG blitt målt helt ned på 2-tallet, og gjennomsnittet for MDG på de nasjonale målingene i mars er 3,5 prosent.
– Hvis det skulle være sånn at det nå også begynner å dryppe litt på MDG, så er vi i en situasjon der nesten alle opposisjonspartiene styrker seg på regjeringens problemer, sier valganalytikeren, og påpeker:
– Det er en sterk misnøye med regjeringen, og de øvrige partiene har mulighet til å kunne profittere ganske kraftig på det.
Målingen er tatt opp etter Fosen-demonstrasjonene i forrige uke, der regjeringen til slutt erkjente at rettighetene til urfolk er blitt krenket og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom med en unnskyldning til samene.

Får VM-tyn: – Trodde du var statsminister
MDG: – Så mye tillit
– Når miljø er langt oppe på agendaen, så er det ofte en fordel for MDG – og de kan se en effekt av det. Det kan være en liten forklaring, men det er for tidlig å si om dette betyr at det snur for partiet. Det gjenstår å se, sier Marthinsen.
MDG selv er naturlig nok godt fornøyd med å bytte ut 2-tallet med 5-tallet.
– Det er hyggelig å få så mye tillit, sier MDG-leder Arild Hermstad til Nettavisen.
– Jeg tror det henger sammen med at stadig flere ser at regjeringens politikk tyner stadig mer ut av naturen og folk og skaper klima- og naturkrise, stress og sykdom. I helsevesenet kuttes det nå til beinet, folk får ikke fastlege, fødeklinikker legges ned, og sykepleiere sier opp i protest, ramser Hermstad opp.
I forrige uke møtte Hermstad selv demonstrantene utenfor Olje- og energidepartementet, for å vise sin støtte.
– I Fosen-saken mente regjeringen at inntjening går foran samers menneskerettigheter. Mange setter nok pris på at MDG er den tydeligste stemmen mot en politisk kurs som setter systemer og inntjening foran folks behov og naturens tålegrense, sier han.

Liten støtte for å rive vindmøllene
– Forferdelige tall for Ap
Også Arbeiderpartiet fortsetter tilbakegangen. Etter en liten opptur i februar, går de nå tilbake til en oppslutning på 19,6 prosent (-1,6).
– Det er forferdelige tall historisk for Arbeiderpartiet å ligge under 20 prosent. Selv om det er seks måneder til kommunevalget og mye kan skje, så må de snart se tendenser til bedring. Hvis ikke vil vi se et rødgrønt blodbad, og de ligger an til å tape mye makt rundt omkring, er Marthinsens analyse.
Gjennomsnittet for Arbeiderpartiet på målingene så langt i mars, er enda lavere - på 17 prosent. Mandag fikk partiet også en rekordlav oppslutning på 16,5 prosent på TV2s måling.
Bakgrunnstallene til Nettavisens måling viser også den store velgerflukten. Siden stortingsvalget har 200.000 velgere forlatt Arbeiderpartiet. Samtidig har regjeringskollegaene i Senterpartiet mistet 256.000 velgere.

Ny måling: Monstertall for Erna Solberg
Mandatfordelingen i målingen:
Høyre går tilbake
I målingen faller også Høyre i oppslutning for første gang på lenge, til et resultat på 28,9 prosent (-1,9).
– Selv om vi går litt tilbake på denne er det en knallsterk måling for Høyre. Borgerlig side samlet går fram og rødgrønn side samlet går tilbake, og det er jo tross alt flertallet som betyr noe, sier Høyres første nestleder, Henrik Asheim, til Nettavisen.
– Hadde dette vært et valgresultat hadde jubelen stått i taket her. Dessverre er det litt lenge til neste stortingsvalg, legger han til.
Til tross for tilbakegangen, ligger Høyre langt over stortingsvalgresultatet, der de fikk 20,4 prosent av stemmene.
– Ap og Sp må selv svare på hvorfor velgerne forlater dem. I usikre tider som nå hadde Norge trengt trygg og forutsigbar styring. Vi trenger flere veier inn i arbeidslivet for de mange som står utenfor, mer kunnskap i skolen og et mer aldersvennlig samfunn, sier Asheim.
I en måling utført av Opinionen for FriFagbevegelse og Dagsavisen onsdag, fikk imidlertid Høyre rekordhøye 36,9 prosent.
Har fortsatt flertall
Selv om Høyre går tilbake, er det fortsatt borgerlig flertall i InFact-målingen. Om målingen hadde vært valgresultatet, ville de fire borgerlige partiene, Høyre, Frp, Venstre og KrF, til sammen fått 89 mandater på Stortinget (85 gir flertall).
De rødgrønne regjeringspartiene, selv med støtte fra både SV, MDG og Rødt, får kun 80 mandater – og er langt unna flertall.
Skattekrangel i NRK-studioet: – Du trenger ikke ta den hersketeknikken
Senterpartiets nestleder, Ola Borten Moe, har imidlertid troen på at flere velgere vil vende seg mot dem igjen.
– Når valgkampen nærmer seg må Høyre fortelle mer om at deres løsninger er kommunesammenslåinger, innmelding i EUs fjerde energimarkedspakke og høyere drivstoffavgifter, sier Moe til Nettavisen, og vektlegger:
– Da tror jeg våre grep for å styrke den nasjonale kontrollen over naturressursene våre, styrking av forsvar og politi og rimeligere barnehage, SFO og tannlege for ungdommer vil fremstå mer attraktivt for mange.

Kona sa ja: Wiborg vil bli nestleder i Frp
Venstre: – Skatter i hjel
Venstres resultat gjør at også de nå er jevnstore med Senterpartiet. Partiet går mest fram av alle partiene, til 4,9 prosent (+1,8).
– Det er gledelig at Venstre er partiet som går mest fram på denne målingen, og vi har løftet oss til å ligge stabilt over sperregrensen. Ved valget i høst skal vi male landets byer og kommunestyrer grønt med løsninger for klimaet, for skolen og for næringslivet, sier Venstre-leder Guri Melby til Nettavisen.
Melby sier hun er bekymret for hva som kan skje om venstresiden vinner fram i lokalvalget.
– Jeg er bekymret for at SV og venstresiden skal presse skattene enda mer opp, ettersom regjeringen har valgt å gjøre seg fullstendig avhengige av dem. Det trengs et maktskifte i byer og tettsteder til høsten, som igjen legger grunnlaget for å sende Ap og Sp ut av regjeringskontorene om to år, sier hun, og legger til:

Sjokkmåling: Venstre vil vrake Frp til fordel for MDG
– Vi har en regjering som skatter næringslivet i hjel og som mener at de rekordhøye skattene de innførte nå skal bli den nye normalen, med de enorme konsekvensene det vil få for små og store bedrifter over hele landet.
I målingen går også Frp fram til 13,7 prosent (+1,4), og KrF fram til 3,8 prosent (+0,5). Mens Rødt får 6,8 prosent (-0,1).
Les eget intervju med Frp-leder Sylvi Listhaug om målingen.
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
Februar: Hopp på ny måling: – Det sier vel egentlig alt at Støre jubler for dette
Januar: Måling tenner håp: Årsbeste for Støre
Desember: Skrell for Listhaug: – Er permanent i skyggen
November: Ny brutal måling: Ap har aldri vært målt lavere
Oktober: Måling ble tatt opp da de feiret: Resultatet er knusende
Småparti faller
Gruppen «andre partier», småpartiene som ikke er representert på Stortinget, får til sammen 4,7 prosent (-0,4). Størst av de minste partiene er Industri- og næringspartiet (INP) og Pensjonistpartiet, begge med en oppslutning på 1,2 prosent.
INP, som nylig slo seg sammen med Helsepartiet, går tilbake 0,9 prosentpoeng fra februar.
Demokratene får 0,9 prosent, og Liberalistene 0,7 prosent.