Gå til sidens hovedinnhold

Paranormal forsvarsaktivitet

«Menn som stirrer på geiter» har et friskt og spennende utgangspunkt, som dessverre renner ut i ørkensanden.

Menn som stirrer på geiter - USA 2009. Regi: Grant Heslov. Med: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, J.K. Simmons, Robert Patrick

Aldersgrense: 15 år

Når kona til lokalavisjournalist Bob Wilton (Ewan McGregor) stikker av med redaktøren hans, reiser han til Irak for å dekke krigen der.

Isteden ender han opp i Kuwait, ventende i luksuriøs limbo på å få slippe over grensa til urolighetene. Her møter han den pussige skruen og løse kanonen Lyn Cassady (George Clooney), som hevder å være del av en topphemmelig avdelig innen det amerikanske forsvaret. Prosjektet går ut på å utvikle spesialsoldater med superevner, inkludert tankeoverføring og evnen til å stirre geiter til døde.

Wilton blir med sitt nye bekjentskap på det Cassady påstår er et gjenopptakelsesoppdrag. Det fører dem langt ut i Iraks utrygge ørkenlandskap. Underveis på den skranglete ferden får journalisten (og dermed også vi) hele historien om denne lysskye og fornuftsstridige bataljonen, hvis praksis var inspirert av alt fra New Age-filosofien, Star Wars-filmene og ikke minst psykoaktive stimuli av den hallusinogene sorten.

Med et originalt og angivelig sant utgangspunkt (Jon Ronsons litterære kultforelegg er visstnok ikke fiksjon) og et inspirert stjernelag av skuespillere, kunne dette lett ha blitt en film med superkrefter. Men dessverre tas vi med på en rimelig mål- og meningsløs reise.

Filmens største problem er at den aldri synes å ta stilling til den paranormale forsvarsaktiviteten. Mesteparten av humoren (og filmen er slettes ikke umorsom) er basert på å latterliggjøre «jeditroppen» og dens åpenbare absurditet, men det virker også som filmskaperne ønsker å uttrykke en viss respekt for bataljonens naivitet og nært sagt insisterende vilje til nytenkning. Først og fremst gjennom den utenforstående Wilton, som er vårt blikk inn i denne esoteriske materien.

Dette klassiske grepet fungerer imidlertid ikke særlig godt, da vi aldri egentlig inkluderes i hans åndelige oppvåkning. Det handler åpenbart om en indre reise, men vi tas bare med på den ytre.

Som sagt skotter det ikke på solide skuespillere her. Først og fremst finner vi George Clooney, som virker velopplagt, selv om han nok flyter litt mye på sjarmen. Det er også artig å se Jeff Bridges lede troppene i en slags ønskereprise av hans gamle glansrolle fra «The Big Lebowski» – men vi har da sett ham gjøre denne bedre før. Litt trist er det dessuten at den talentfulle Kevin Spacey er tildelt en rolle som aldri får sin tydelige plass eller funksjon.

«Menn som stirrer på geiter» har et friskt utgangspunkt og et stort potensial, men ikke evnene til å overføre dette til en skikkelig filmfortelling. Dermed utvikler den seg aldri til å bli noen sann jediridder.

SE VIDEO AV MENN SOM STIRRER PÅ GEITER

HTML EMBED
video_embed(12960,1);
Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken