(SIDE2): Familieterapeut Kate Elin Søyland mener det eksisterer mange myter om mannen, og at han ofte blir sett på som en dårligere utgave av kvinnen.

- Mine erfaringer som terapeut, gjennom flere år i samtaler med par, er at mannen får høre fra alle kanter om hvordan han er. Jeg mener mannen er vel så bra som sin kvinnelige partner, men blir ofte fremstilt - gjerne ubevisst, som en dårligere utgave av kvinnen, forklarer Søyland, som er daglig leder for Åpen Dialog, til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Samspill viktig
Eksperten mener at samspillet i samlivet er viktig, og hvordan mannen blir oppfattet avhenger også av den andre parten i forholdet.

- Mannen får ofte høre at han må skjerpe seg. Men det er samspillet mellom partene som avgjør kvaliteten på samlivet og hvor spennende en person er. Noen personer bringer ut det gode i oss, andre gjør det ikke, sier Søyland.

Kjønnsroller påvirker
Hvorfor menn blir satt slik i bås, synes ikke Søyland det er noe enkelt svar på, men hun mener kjønnsrollene spiller en rolle.

- Det er jo ofte slik at mens mannen tradisjonelt sett har mer peiling på bil, så har parforhold og relasjoner vært mer kvinnens domene. Mennene selv begynner å tro på det de hører. Og gjentatt negativt fokus over tid blir til fastlåste sannheter. Jeg har hatt menn inne hos meg som sier at de ikke kan kommuniserer, og foran meg sitter en mann som er kanonbra til nettopp det med å kommunisere, forteller hun.

Er det slik at det er kvinnen som ødelegger mannen?

Mytene om menn

 • Han er dårlig til å kommunisere
 • Han viser/har for lite følelser
 • Han forstår meg ikke: Par snakker forskjellig språk, og bruker forskjellige ord. Kvinnen har klare tanker om hvordan mannen skal være, men så er det slik at mannen svarer på en helt annen måte.
 • Han tenker bare på sex
 • Hvis bare... myten: Jakten på det gode liv, har blitt streben etter det perfekte liv. Kvinner tenker ofte - om han bare hadde gjort eller vært slik, da hadde vi hatt det bra. Dette er ofte ikke løsningen.

- Nei, det er absolutt ikke slik at det er kvinnen som ødelegger mannen, men det har vært mye fokus på at mannen må forstå kvinnen. Kanskje tiden snart er moden til å flytte fokus? utfordrer Søyland. For det er ikke mannen som er problemet. Problemet er at mange kvinner tror at det er mannen som er problemet.

Mange går lenge og er misfornøyd i et forhold. Søylands råd er å ta et oppgjør med seg selv og enten kutte det ut, eller gjøre noe for å få forholdet bedre.

- Det at par går lenge uten at forholdet fungerer godt, er en stor fare for forholdet. Det er også forhold der mannen aner fred og ingen fare, der kvinnen nærmest på dagen proklamerer at nå er det slutt! For kvinnen kan prosessen med samlivsbrudd ha pågått i måneder og år uten at hun har tatt det opp med sin partner, forklarer hun og understreker at menn ikke er tankelesere, og at det uten åpen dialog er vanskelig for mange menn å forstå kvinnen.

Familieterapeut Søylands tips:

- Å ta tak i parforholdet handler om egenutvikling. Å flytte fokus fra du til jeg, fra klaging og mas til det som fungerer og muligheter. Når begge parter slutter å kritisere hverandre, men heller selv gjør små positive endringer i hverdagen, skjer det magiske ting i samlivet.

 • Parsamtale
  Så lenge en av partene er misfornøyd så går det utover parforholdet, da er det viktig å gjøre noe med det. En terapeut kan hjelpe med dette, men det viktigste er at man gjør noe med problemet.
 • Fokusområde
  Gå bort fra negative du-formuleringer og over til jeg og vi-fokus. Unngå å fokusere for mye på det som ikke fungerer, men gjør heller mer av det som fungerer.
 • Vær bevisst
  Det er lett å kritisere og prøve å forandre partneren, men man kan ikke forandre andre. Utfordringen blir å heller fokusere på hva man selv kan gjøre, istedenfor å mase på sin mannlige partner. Prioriter hverandre i hverdagen og ha det gøy sammen. Vis hver dag at dere setter pris på hverandre, da vil samlivet blomstre.

Ikke tradisjonell terapi
Det kan derimot være vanskelig å få mannen til å snakke i et terapirom.

- Alle sier at mannen ikke vil snakke om følelser, men ingen spør ham hvorfor. Tradisjonelle terapeutiske arenaer befinner seg ofte så langt unna den mannlige verden som det er mulig å komme. Er det rart han ikke vil snakke? spør president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard i en pressemelding.

Hofgaard sier poenget er å ivareta helheten i den menneskelige opplevelsen når man tilbyr behandling, og mener at et ørrettjern, en garasje eller en fotballbane kan være ideelle arenaer for å få menn i tale.

- De strengt logiske, funksjonelle og til dels kyniske systemene, der respatexstoler, «kommunal møblering» og strømlinjeformer dominerer, må erstattes av noe som rører ved sansene, noe som tar utgangspunkt i at det ikke er irrelevant hvilken form eller innpakning virkeligheten har, sier han.

Side2 vil bli bedre - bli med på vår leserundersøkelse her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!