(SIDE2:) Når den anerkjente teater- og TV-regissøren Per Olav Sørensen skulle lage sin første spillefilm, plukket han Jonas Gardells stykke «Mennesker i solen». Sørensen har selv satt opp stykket på teater i 1998.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Upassende dommedag
«Mennesker i solen» handler om to par på tur langs svenskekysten. Litt ubeleilig inntreffer dommedag (det sto jo ikke i brosjyren), og den ene naturkatastrofen rammer etter den andre, mens de to parene forsøker å late som ingenting skjer.

I 1998 var Ane Dahl Torp fremdeles student ved Statens teaterhøgskole da hun så stykket.

HTML EMBED

- Jeg og Thorbjørn Harr, som jeg gikk sammen med på skolen, gikk og så stykket. Vi ble så grepet av det at vi måtte gå ut og drikke vin og snakke om det etterpå, sier hun til Side2.

Solen på Hukodden restaurant varmer både henne og oss, og det er nettopp i slike tilforlatelige sommeromgivelser at dommedag altså slår helt upassende til.

Siden Ane ble mamma, er det også regissør Per Olav Sørensen hun har jobbet mest med, først på farsen «Boeing, Boeing» og så på det helt annerledes og tragiske ««Drapene i Aalst».

Les mer om det her:- Ekstremt vondt uansett

- Jeg har jo jobbet mye med Per Olav i det siste og ellers har jeg vært hjemme med barn, sier hun. Sønnen på sju måneder har vært med både mor og far, musiker Sjur Miljeteig på jobb.

- Det har gått veldig greit, men nå kjenner jeg bare til hvordan det er fram til de er sju måneder gamle, smiler Ane.

Johannes åpenbaring
I «Mennesker i solen» er Ane gift med Jon Øigarden. Ane spiller en lettere nervøs dame som, ifølge regissør Per Olav Sørensen, snakker før hun tenker.

- Og så er hun veldig opptatt av å være hyggelig, sier Ane selv. Jon Øigarden er tilsynelatende litt mer brutal mot sin kone. Mens Ingar Helge Gimle og Kjersti Holmen er et par som har gått i terapi, og bør fortsette med det.

Det er ingen hemmelighet at stykkets ytre ramme er dommedag fra Johannes åpenbaring. Jonas Gardell røper at her skal det blant annet regne blod.

- Dommedag kommer til å bli fantastisk. Jeg tror det blir kjempefint. Hjerteskjærende vakkert og totalt ødeleggende, sier Ane begeistret til Side2.

Neste hele filmen skal spilles inn utendørs, og i dommedagens tid vil det blant annet alltid være sol. Det blir en utfordring for gjengen som skal spille inn «Mennesker i solen» i 25 dager fra 9. august litt nedenfor Strømstad.

- Men Per Olav pleier å få det som han vil. Jeg er dog veldig glad for at jeg ikke er ham, ler Ane.