HTML EMBED

Du kan «takke» blant annet Franco for den beskjedne turiststrømmen til Menorca. Spanias fryktede diktator begrenset utbygningen på øya som straff for at Menorca ikke støttet nasjonalistene under Den spanske borgerkrigen. I 1993 utpekte UNESCO øya til biosfærereservat, noe som også begrenser ødeleggende utbygging i fremtiden.

Fakta om Menorca

Hvor Spansk øy i Middelhavet like nordøst for Mallorca.
Når Selv midt på sommeren det godt med plass og ikke alt for varmt.
Hvorfor Uberørte strender, landlig idyll og unike, arkeologiske attraksjoner.

Land Spania
Innbyggere 95 000 (46 millioner i Spania)
Nødnumre Generelt 112, ambulanse 061, politi 092 (lokal), politi 091 (nasjonal), brann 080, sykehus 971 48 70 00
Valuta 1 € = 7,80 NOK
Strøm 220 V

Turistinformasjon

Slik kommer du til Menorca

Charter: Etter noen års fravær i charterkatalogene, starter Star Tour opp igjen med Menorca-turer denne sommeren, og søsterselskapet TEMA har også sykkel- vandreturer hit.

Fly:Air Berlin, TAP og Air Baltic er noen av selskapene som flyr både på Gardermoen og Menorca, men reiser du på egenhånd kan det hende det lønner seg å kombinere ulike selskap. Bruk søkemotorene for å finne beste alternativ.

Ferge: Det går ferger fra blant annet Mallorca, Barcelona og Valencia til Menorca.

Kom deg rundt på Menorca

Hovedveien ME1 går fra hovedstaden Maó i øst til Ciutadella i vest, med en rekke sideveier ut mot kysten. Det går hyppige busser fra flyplassen inn til Maó, og turen tar rundt ett kvarter. Ellers er bussnettverket på øya noe begrenset. Det går noen ruter ut fra Maó, men vil du rundt, så lei bil eller moped. De store utleierne finner du ved flyplassen. Sykkelleie er et fint alternativ for den aktive.

Før du drar til Menorca

Les «A Meander in Menorca» (2006) av skotske David Addison gir et humoristisk skråblikk på øya, turismen, innbyggerne og historien.

Hør «Made in Menorca» av Rekid (Matt Edwards) er seig og infløkt elektronica med islett av balearic beat, en eklektisk stil primært utviklet på klubbene på Ibiza.

App IB3 Televisió Illes Balears

Visste du at majones etter alt å dømme stammer fra Menorca og at navnet er avledet av bynavnet Maó?

Få med deg på Menorca

1. Menorcas strender

Det er få steder ved Middelhavet der du kan velge og vrake i blant så mange nærmest uberørte og vakre strender som på Menorca. De kommer gjerne i form av rolige sandbukter spredd utover langs den røffe kystlinja. De beste finner du på sørvestsiden av øya, nær Ciutadella, men også nordøstkysten har sine perler. Sjekk for eksempel ut Cala Macarelleta, Cala en Turqueta, Cala Pregonda, Cala Presili eller Cala Morell.

2. Ciutadella

Skal dere ta en bytur, så velg den gamle hovedstaden Ciutadella heller enn den nåværende Maó. Byen har rundt 28 000 innbyggere og er kjent som Vella i Bella (Den gamle og den vakre). Spaser fra hovedtorget Plaç d'es Born langs Costa d'es Moll til den pittoreske havna, shop i eksklusive butikker på Ses Voltes og få med deg midtsommerfeiringen Dia de Sant Joan 23. juni om det passer seg slik.

3. Cap de Cavalleria

For en frisk naturopplevelse, bør du ta en tur til øyas nordligste punkt, som du finner ytterst på en landtunge med dramatisk landskap og uslåelig utsikt. Foruten et ikonisk fyrtårn finner her også Ecomuseu Cap de Cavalleria, som har varierte og fascinerende utstillinger av både arkeologisk, etnologisk og naturvitenskapelig art.

4. Ferreries

Den høyestliggende byen på Menorca er Ferreries, som du finner langs hovedveien ME1. Du bør blant annet forsøke å få med deg lørdagsmarkedet Mercat de Ferreries, og her i byen produseres blant annet sko, ost og lærvarer, som er noen av øyas viktigste produkter. Alaior er en annen innlandsby verdt et stopp, for eksempel for en omvisning på ostefabrikken Coinga.

Spis godt på Menorca

I hovedstaden Maó er Pan Y Vino en trivelig perle med utmerket service og mat.
Cami De Torret, Maó

En spesialitet som må prøves på Menorca er hummergryta Caldereta de Langosta, og et utmerket sted for det er Café Balear i Ciutadella.
Es Pla de Sant Joan 15

S’Ancora ble etablert i 1981 av Juana Riera Garriga i Fornells helt nord på øya, og er et livlig sted med mye turister, god stemning og ditto mat.
Passeig Marítim 8 E, Fornells

Sov godt på Menorca

Budsjett: Hotel Santo Tomas i Migjorn Gran sør på øya gir deg spesielt mye for pengene, med basseng ute og inne, trivelig service og beliggenhet nær stranda.

Middels: Barceló Hamilton er forbeholdt voksne, og Star Tour har ukesturer hit fra 5223 kr. Rolig beliggenhet, men likevel kort vei til Mahón sentrum.

Luksus:Biniarroca Hotel Rural er et lite boutiquehotell i utkanten av San Lluis, preget av rustikk stilsikkerhet og landlig idyll kombinert med moderne luksus.
Cami Vell 57, Sant Lluis

Visste du at hovedspråket på Menorca ikke er spansk, men katalansk?

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir