(SIDE2): Nordland AUF går enstemmig inn for statlig støtte til kvinnelige skoleelever ved videregående og studenter for å dekke utgifter ved menstruasjon, skriver NRK.

- Jenter har konstante utgifter til hygieneartikler - bind, tamponger og mer. For mange, spesielt studenter og skoleelever er dette krevende økonomisk, sier Viktoria Linea Høybakk.

Det var hun som lanserte forslaget på årsmøtet til ungdomspartiet i Nordland.

- Dette handler om at jenter må betale ekstra hver måned for en biologisk konsekvens de ikke har valgt selv, sier hun til NRK.

Omdiskutert i Sverige

Tidligere i februar ble det diskutert i Sverige om det er urettferdig at kvinner har ekstrautgifter ved menstruasjon.

Diskusjonen hadde sitt utspring i skoleprosjektet «Mens ska inte kosta». Prosjektet ble startet av fem 17-åringer fra Malmö som reagerer på at kvinner må ut med flere hundrelapper i året på bind, tamponger og smertestillende i forbindelse med mensen.

Tidligere har flere svenske debattanter argumentert med at det ikke er selvsagt at alle har råd til mensen:

- Du skulle kunne fylle ut et skjema hvor du skriver hvor mye du blør, hvor mange smertestillende tabletter du trenger per dag og om du pleier å blø gjennom, så trusene blir ødelagt, så du trenger nye truser hver måned, skrives det i et leserinnlegg i avisen LT i januar i år.

Bruker 27.823 kroner på mensen

Et regnestykke gjort av KK.no i fjor, viste at kvinner i gjennomsnitt bruker 732 kroner i året på mensen, eller 27.823,11 kroner i løpet av livet.

Gjennomsnittskvinnen har mensen fra 13 til 51 års alder - altså 38 år, og har 456 menstruasjoner, eller mens i 2.280 dager i løpet av et liv.