Gå til sidens hovedinnhold

Derfor får du menssmerter

Enkelte kvinner blir svært hardt rammet av smerter.

(SIDE2:) Ni av 10 kvinner opplever ubehag hver gang eller noen ganger når de får menstruasjon.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Kvinner klager ikke
For de fleste kan smerten døyves med et godt inntak av smertestillende midler, men ikke for alle. Likevel er det forsket svært lite på denne type smerter. Årsak; kvinner har lært seg at dette er noe de må regne med å leve med og klager derfor ikke, skriver The Guardian.

Menssmerter oppstår når livmormuskelen trekker seg sammen. Blodårene i livmorveggene blir presset sammen når dette skjer og dermed oppstår smerten.

Noen har menssmerter, og ofte sterke smerter, fordi de har en underliggende tilstand som for eksempel endometriose. Men for de aller fleste finnes det ingen direkte årsak til at ni av 10 kvinner opplever tidvis sterkt ubehag en gang i måneden.

Enkelte kvinner opplever også at syklusen utløser migreneanfall og oppkast.

Mindre stresslindring?
Forskere ved universitetet i Oxford publiserte nylig et funn der de mente at kvinner med sterke menssmerter har mindre kortisol som er det hormonet som hjelper kroppen gjennom stress.

De fleste kvinner har god hjelp av betennelsesdempende midler sammen med smertestillende under menstruasjon. Andre tyr til mer naturlige midler som nattlysolje og fiskeoljer da man mener omega-3 har en positiv effekt på krampene.

Har du alvorlige menssmerter, bør du undersøkes av en gynekolog om det er en underliggende faktor for dette. Du kan også vurdere å begynne med p-piller selv om verken alle leger eller kvinner ønsker det.

- Mange kvinner sier de ikke vil ta hormoner. Men når du tar p-piller, tar du det kroppen lager uansett, bare i syntetisk form og på et kontrollert nivå. Pillen har mange gode bieffekter annet enn å være et prevensjonsmiddel og det kommer ofte ikke fram, sier leder for Sexplained, Helen Glenville til The Guardian.

Kommentarer til denne saken