- Europa er inne i det som kanskje er regionens verste krise siden andre verdenskrig, sa Angela Merkel på det konservative regjeringspartiet CDU sitt landsmøte i den tyske byen Leipzig mandag. Merkel er leder i partiet, og Tysklands rikskansler.

Hun ytret også ønske om tettere økonomisk samarbeid i Europa. Samtidig hadde hun ingen nye ideer for hvordan krisen, som nylig har fått både Hellas' og Italias statsministere til å tre av, kan løses. Frykten for om valutaen vil overleve ble dermed ytterligere forsterket, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Innen toppmøtet 9. desember, må EU stå klar med konturene av en mye mer dristig og overbevisende strategi for å komme ut av krisen enn de har vist hittil.

Eurokrisen truer med å stjele fokus fra CDU-landsmøtet, som ble innledet mandag. Men også innføring av en lovfestet minstelønn i Tyskland blir et viktig tema på møtet. En egen kommisjon har fått oppgaven å fastsette grensen, som vil kunne variere fra region til region og bransje til bransje.

- Dermed har Angela Merkel tvunget sin vilje igjennom og beseiret arbeidsgiverfløyen i partiet, skrev avisen Frankfurter Allgemeine mandag. Så sent som i helgen skal sjefen for denne fløyen og to ministere i Merkels regjering ha forsøkt å velte statsministerens planer.

De tre ville at dagens minstesatser for timelønnede skulle gjøres gjeldende som alminnelig minstelønnsnivå for hele arbeidslivet. Minste timelønn er i dag på 7,89 euro (vel 61 kroner) i det vestlige Tyskland og 7,01 euro (vel 54 kroner) i øst, altså det tidligere DDR, skriver NTB.