Gå til sidens hovedinnhold

Frykter Kina mer enn Hellas

Hva om kineserne ikke har råd til å kjøpe tyske luksusbiler lenger?

Du går kanskje rundt og tror forbundskansler Angela Merkels verste mareritt er at grekerne ikke gjennomfører de lovte reformene, eller at Spania krever mer krisehjelp?

Neida. I maktens korridorer i Berlin er man langt mer opptatt av utviklingen i Kina, skriver CNBC News.

Tyskland er verdens tredje største eksportnasjon. Er det noe de frykter, så er det at kineserne skal miste lysten på tyske biler og avansert maskinutstyr.

Enkelte skeptikere har påpekt at Merkel har vært motvillig til å redde euroen. Men innad er hennes posisjon klippfast. Hun er soleklar kandidat til å vinne valget.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Angela Merkel er fast i sin holdning til eurospørsmålet. Hun vil ikke at det skal koste tyskerne for mye å redde den felles valutaen. Hennes holdning harmonerer helt med dyder som tyskerne alltid har verdsatt: forsiktighet, fornuft, sunn forretningsdrift og hardt arbeid.

Så tyske regjeringstopper er altså langt mindre opptatt av det som skjer i Hellas enn av utviklingen i Kinas kjøpekraft.

Eller gjør det det?

På én måte, ja. Tyskland stevner frem med solide steg, til tross for at flere handelspartnere i EU strever på avgrunnens rand.

Likevel er Merkel mindre tilbøyelig til å kaste Hellas ut av eurosamarbeidet nå, enn tidligere. Dette til tross for at utsiktene ikke er noe lysere.

- Vil du vite hvorfor, så se hva som foregår i Nord-Afrika og i de østlige delene av Middelhavet. Med alt som foregår der, hvem ønsker at et NATO-land i denne regionen skal kjøres i grøfta?, spør en tysk embetsmann.

Kommentarer til denne saken