Gå til sidens hovedinnhold

Nei, ikke ta imot denne!

Du kan være glad du er norsk messenger-bruker.

Microsofts populære lynmeldingstjeneste Windows Live Messenger har blitt en populær plattform å spre skadelig programvare på. Og igjen har det brutt ut et Messenger-virus som spres blant norske brukere av tjenesten.

De siste gangene vi har sett skadelig programvare spre seg på tjenesten har det vært med lenker til infiserte nettsteder, eller nettsteder som skal lure deg til å avsløre brukernavn og passord til forskjellige nettjenester mot en liten bonus.

Sender deg skadelig fil
Denne gangen ser det ut som om det igjen er moroklumpene som står bak skadelig programvare som prøver seg, for denne gangen får du melding om at du bør laste ned en zip-fil med bilder av en fantastisk solnedgang.

Innholdet er i realiteten ondsinnet programvare som mest sannsynlig innlemmer datamaskinen din i et såkalt botnet. Det betyr at maskinen din for eksempel kan benyttes til å spre spam.

Varsellamper bør lyse
Som alltid bør her den første varsellampen lyse når det dukker opp en melding ut av det blå med at en av dine venner ønsker å sende deg en zip-fil med et bilde. Normalt er det ingen grunner til å sende bilder i pakkede filer annet enn å skjule innholdet.

Når en ikke bor i et engelskspråklig land bør en også tenke seg om to ganger når en venn sånn helt uten videre begynner å snakke engelsk på messenger og sende deg filer – eller suspekte lenker.

Det er bare å innse at meldinger du får på Messenger ikke nødvendigvis kommer fra den personen du tror du snakker med. Spør derfor ALLTID om hva slags filer og lenker som du får tilsendt før du klikker på dem. Det er en meget enkel forsikring mot å utsette seg selv for fare.

Sjekk med anti-virus
Hvis du har lastet ned denne filen, sørg for å oppdatere antivirusprogrammet ditt og gjennomsøk systemet.

Har du ikke antivirusprogramvare (FY!) så kan du gjennomføre gratis virussjekk for eksempel her eller her.

Kommentarer til denne saken