Gå til sidens hovedinnhold

Mest penger - mest spor

- Det er ingen som har hatt så mye penger som ham, og det er ingen som har lagt igjen så mange DNA-spor som ham.

Det sa aktor Arild Dommersnes om Dan Pettersen - Stavangermannen som leide ut Nedre Dalgate til David Toska.

- Han har vært usedvanlig uforsiktig her, og fått mer penger ut enn de andre, la aktor til.

- For tiltalen er det nok at retten finner det bevist at han stilte leilighet til disposisjon før og etter, og at han skjønte hva den skulle brukes til, sa Dommersnes.

Hadde tillit
- Dan Pettersen får et leieforhold de fleste kan drømme om. Han får 10.000 kroner i måneden, og kan disponere leiligheten i hele perioden. Det mest iøynefallende ved disse omstendighetene, er at det forutsetter tillit, sa aktor.

Toska samlet altså opp ransutstyr i leiligheten og hadde etter påtalemyndighetens mening ransplanlegging i leiligheten. Hit kom flere av personene som nå er tiltalt for ranet, og her gjemte ranerne seg etter ranet.

- Hvis en skal forutsette at Toska gjør alt dette uten å informere Dan Pettersen, så er han en våghals. Da måtte han ha forventet at Pettersen ville ha ringt politiets tipstelefon, sa Dommersnes i retten.

- Med denne husleien, så trengte ikke Toska å akseptere at husvert ble boende. Hvis han ikke hadde hatt en så stor tillit til Pettersen, så ville han ha sagt «Det er greit. Jeg leier leiligheten, men du får ikke bli boende der». Men Pettersen blir boende, fordi Toska har tillit til ham, sa aktor.

Brukte penger
I tillegg brukte Dan Pettersen store pengesummer etter ranet. Dommersnes summerte opp 440.000 kroner i forskjellige kjøp og betalinger av gjeld. Mesteparten betalt cash med 200-lapper.

Bare av den grunn mener Arild Dommersnes at Dan Pettersen må dømmes for delaktighet i ranet.

- Det er ikke stor forskjell mellom de som skaffer seg utbytte ved bruk av våpenmakt, eller den som skaffer seg utbytte ved andres bruk av våpenmakt, sa han under prosedyren torsdag.

- Spørsmålet for Dan Pettersen er ikke om han skal dømmes eller frifinnes. Spørsmålet er om han har vært direkte med på ranet, eller om han har tilrettelagt. Det trenger ikke å ha så stor betydning for straffeutmålingen, men det skal jeg komme tilbake til.

Masse DNA-avtrykk
Men påtalemyndigheten mener altså at Dan Pettersen lyver når han hevder at han ikke var med på selve ranet. DNA fra Dan Pettersen er funnet i en hanske i ransbilen. Blant ransutstyret i Gamle Henningsvær fant politiet hans DNA på en kalosje, håndtaket på en bag, og på en Ikea-pose. Pettersen har også lagt igjen DNA på en MP-5 maskinpistol, et AG-3 maskingevær, og på en pistol.

- Den omfattende mengden avtrykk kan stemme overens med at det var han som sto for nedpakningen. Avtrykkene må ha blitt avsatt etter en omfattende bruk av våpnene, som under ranet, mener Dommersnes. Han mener dermed at Pettersens egen forklaring om at han tok hendene nedi bager med våpen da de lå i Nedre Dalgate før ranet, ikke stemmer.

Dommersnes pekte på at DNA-avsettingen i kalosjen vanskelig kan forklares på annen måte enn at Pettersen var med under ranet.

Brist i forklaring
Til slutt mener Dommersnes at det faller på sin egen urimelighet at en uvitende Dan Pettersen skal ha kommet hjem til leiligheten sin ransdagen, sett hele ranslaget inkludert en skutt Johnny Thendrup, for så å bli jaget ut av huset.

- Ranerne gjør ingenting for å holde ham tilbake, og de gjør ingenting for å forsvinne fra leilighet av frykt for at Pettersen skal tipse politiet. Dette viser at de har tillit til ham. Det normale ville vært å tipse politiet hvis man hadde sett ranslaget. Pettersen kunne ha tipset anonymt. Istedenfor reiser han til kjæresten og sover der en natt. Deretter leier han seg inn på hotell under falskt navn. Han gjør det fordi han ikke vil bli sporet selv, sa aktor.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken