Gå til sidens hovedinnhold

Har du metabolsk syndrom?

Disse symptomene bør du være oppmerksom på.

(SIDE2:) Du kan lide av metabolsk syndrom uten å vite det.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

«Epleform» er en risikofaktor
Med en økende forekomst av høyt blodtrykk, insulinresistens, overvekt og fedme er metabolsk syndrom blitt en stadig mer vanlig tilstand i befolkningen. Metabolsk syndrom er ikke en sykdom i seg selv, men en kombinasjon av flere forstyrrelser i kroppen som øker risikoen for hjerte-karsykdom, diabetes type 2 og visse kreftformer.

Hvis du vet at du har minst én av risikotilstandene i det metabolske syndrom - som høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller en «eple-formet» kropp - kan det være at du allerede har syndromet uten å vite det. Det positive med det metabolske syndrom er at det går an å stanse utviklingen ved å endre livsstil med mer fysisk aktivitet og et sunnere kosthold.

Definisjon
Faktorene som brukes for å definere syndromet er en livvidde på 94 cm eller mer (for menn), og 80 cm eller mer dersom man er kvinne, og i tillegg må minst to av disse kriteriene være oppfylt:

* Økt nivå av triglyserider i blodet - over 1,7 mmol/l

* Lavt nivå av det gode kolesterolet - HDL lavere enn 1.1 for kvinner og 0,9 for menn

* Høyt blodtrykk: 140/90 eller høyere

* For høyt blodsukker - fastende blodsukker over 5,6.

Behandling
Metabolsk syndrom henger nøye sammen med fysisk inaktivitet og livsstil. Derfor kan personer med symptomer ha stor nytte av livsstilsendringer - vektreduksjon og mer fysisk aktivitet er gunstig.

Videre kan endringer i kostholdet gi positiv effekt. Tenk magert, mer frukt og grønt, unngå raske karbohydrater og velg fortrinnsvis grove korn- og fullkornsvarianter. Husk at nok søvn er viktig for å unngå høye stressnivåer i kroppen.

Arv har også sentral rolle i utviklingen av det metabolske syndrom, men siden du ikke kan gjøre noe med dine gener blir det viktigste å fokusere på hvordan du kan forebygge at denne tilstanden oppstår. Snakk derfor med legen din, sjekk deg for risikofaktorene og bli enige om en eventuell behandlingsmetode hvis du skulle ha metabolsk syndrom.

(Kilde: Lommelegen.no)

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken