Gå til sidens hovedinnhold

Mette-Marit tatt av vinden

- Men for et fantastisk vær! utbryter Mette-Marit da hun og Haakon nesten blåste bort på øya Utsira.

UTSIRA (SIDE2): Den lille øya Utsira er første stopp på veien for kronprinsparets fylkestur. I storm og liten kuling ankom kronprinsesse Mette-Marit (36) og kronprins Haakon (36) øya tirsdag morgen etter overfart fra Kristiansand. Det hadde vært en natt preget av det forblåste været – og Haakon innrømte til pressen at det hadde blitt litt mye gynging om bord i kongeskipet Norge.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Det gynget litt, men det gikk greit altså, ler han mens Mette-Marit smiler bekreftende. Det hjelper heller ikke med marineerfaringen hans, for sjøsyken kan treffe den beste. Et fulltallig pressekorps lå for øvrig langflate på ferjen over fra Haugesund...

Barn og voksne med norske flagg, blomster og sang møtte kronprinsparet på kaien da de gikk i land fra sjaluppen, mens kongeskipet Norge duppet litt lenger ute.

Måtte skifte sko
Men det var på det gamle fyret at vinden virkelig tok tak i Mette-Marits antrekk og ikke minst hår som blåste til værs. Men det var ingen sure miner på værets vegne, og kronprinsessens syntes bare der var forfriskende.

- For et fantastisk vær, utbrøt hun. Opp trappen til det gamle fyret holdt Haakon Mette-Marits hånd og passet på at hun kom seg greit opp – deres omtanke for hverandre er tydelige i all slags vær og føre med andre ord!

Se bildene fra dagens strabaser nederst i saken

Men sko hadde Mette-Marit i utgangspunktet ikke tenkt på, hun ankom kaien i småsko med høye hæler, men forsto fort at her måtte det sterkere skyts til og fikk på seg skikkelig regnstøvler av merket Hunter mens himmelen åpnet seg på skikkelig vestlandsvis.

Det nye fyret var tent for anledningen, mens utsikten fra det gamle gjorde at man fikk et godt overblikk over den seks kvadratkilometer store øya.

Eldre garde
Utsira har i øyeblikket 215 innbyggere – og nesten samtlige fikk hilse på kronprinsparet som besøkte som sagt det gamle fyret på øya, samt skolen og den gamle konjakkbua der øyas eldste gutter bruker noen timer hver dag til å løse små og store verdensproblemer, og mimre litt om gamle dager.

- Det blir nå kjekt å møte kronprinsparet ja, sier medlem av konjakkgjengen, Johannes Klovning (90), til Side2. Han har sammen med sine seks kompiser vokst opp på øya som er kjent for sin giverglede. Utsira er den kommunen i landet som gir aller mest per innbygger til innsamlingsaksjoner. Og kronprinsparets reiste ikke tomhendte fra øya – de fikk med en sjekk på over 45.000 kroner som ble overrakt til Norges Røde Kors.

Åpningen av fylkesturen ble altså til en av de minste kommunene i fylket, og det synes Haakon var spesielt stas.

- Det er uten tvil en fordel når en er på fylkestur, får da får en gjerne møtt alle som bor der. Særlig å møte den eldre garden som kan fortelle litt om hvordan det var her før, og hvordan den utrolige optimismen blant innbyggere tydelige bare har vokst her, sier han.

Utsira har en miljøprofil som interesserte kronprinsparet stort – med sitt mål om å være utslippsfri og satse på fornybar energi i form av blant annet vindmøller.

Artikkelen fortsetter under bildet

- En blir imponert over visjonen til folket her på Utsira, og særlig med tanke på deres miljømål, sier Haakon som også signerte grunnsteinen til den nye skolen på øya.

- Det er så godt å se de sterke familiebåndene, og at det er på grunn på familie at folk ønsker å komme tilbake og etablere seg. Det er den nye skolen også et tegn på, sier Mette-Marit.

Neste stopp på ruten Ølen, Vindafjord, før kronprinsparet setter snuten sørover til Egersund og småkommuner i omegn.

Side2 følger fylkesturen – så følg med for daglige oppdateringer og bilder!

2326

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her