(SIDE2): - Samtidig var det svært inspirerende at offentlige personer som Mette-Marit uttrykte støtte til homofile, leste forfatteren Arnfinn Nordbø (25) fra hans bok «Bedre død enn homofil».

Smil gjennom tårer
Arnfinn er Randabergsgutten som gikk fra å være en populær kristen sanger til fullstendig utstøtelse. Det skjedde den dagen han sto fram som homofil.

- Nå som jeg har både kronprinsparet og Erling Lae her må jeg jo få sitere fra boken min, smilte Arnfinn og fortalte hvordan åpne homofile og kronprinsessens engasjement hadde hjulpet ham gjennom den vanskeligste perioden.

Mette-Marit ble veldig rørt av de gode ordene og begynte å gråte. Hun tørket tårene mens hun smilte og lente hodet på skulderen til kronprinsen som forsiktig trøstet henne.

Skeiv tradisjon
Arnfinns historie ble godt mottatt av alle de femten hundre gjestene som feiret St. Hansaften i stålende sol på Aksepts hagefest tirsdag.

Dette er åttende året på rad Kirkens Bymisjons psykosoiale støttesenter for mennesker berørt av HIV arrangerer hagefest under Skeive dager i Oslo.

Men selv om Arnfinns sterke historie rørte publikum til tårer var det feiring av livet som sto i fokus på hagefesten. Konferansier var skuespiller Henriette Steenstrup og hun presenterte artister som Simon Andersen, Sheldon Blackman og Wenche Myhre. De fikk både kronprinsparet og de andre gjestene til å le, klappe og synge med.

Veldig stolt
På balkongen hang banneret som også pryder Oslos gater: Byen bryr seg!

Kampanjen, «Byen bryr seg» skal fokusere på at alle mennesker, også HIV-positive, hører hjemme i Oslo, og er et initiativ fra Oslo kommune.

Markeringen er lagt opp samtidig som konferansen « Young Leaders Summit II» som arrangeres på Losby gods denne uken. 30 unge ledere fra hele verden har kommet sammen for å diskutere bekjempelse av HIV og aids. Konferansen er en oppfølging av en lignende konferanse i San Francisco i fjor, og en av initiativtakerne er kronprinsesse Mette-Marit.

Hun er svært engasjert i HIV/aids-spørsmålet og den første kvelden fikk delegatene bli med kronprinsparet på hagefest.

- Det er utrolig hyggelig å være her i dag. Aksept er et av mine favorittsteder i Oslo. Jeg er veldig glad og stolt over at jeg får tilbringe mye tid her, skryter hun. Kronprinsessen er nemlig en av mange frivillige som jobber ved senteret. Hun presenterte to av deltagerne ved konferansen og intervjuet de.

Artikkelen fortsetter under bildet

HIV angår alle
- Jeg er ikke vant til å være den som spiller spørsmål så dette er en ny situasjon for meg, sa en smilende og lett nervøs kronprinsesse, før hun ba Todd og Louise, som begge er HIV-positive, fortelle om sitt engasjement.

- Hvis dere vil snakke om lederskap, så se på henne, sa canadiske Louise og pekte på kronprinsessen.

Todd fortalte om kampanjen han har startet i USA som heter «Does HIV look like me?» – Ja, den gjør det. Jeg trodde aldri jeg kunne få HIV, men det gjorde jeg. Jeg vil vise at sykdommen er noe som angår oss alle.

Kongelig møte
Under konserten forsvant Mette-Marit en liten stund. Etterpå kunne forfatter Arnfinn fortelle Side2 hva som hadde skjedd backstage. Han hadde fått møte kronprinsessen.

- Hun sa det ble så sterkt for henne og at hun ble veldig glad for å høre det jeg sa. Kronprinsessen er jo et menneske hun også, så klart det betyr mye for henne å høre slike ting. Hun ble rørt, glad og klarte ikke holde tårene tilbake, fortalte en tydelig rørt 25-åring som har lagt spesielt godt merke til Mette-Marits engasjement for de HIV-positive.

Lykkelig
Han syntes det var stor stas å endelig få møte kronprinsessen personlig.

- Det var veldig hyggelig og selvsagt koselig å få en klem av Mette-Marit. Hun er en hyggelig og flott dame. Det var veldig fint for meg å få møte henne og godt å høre at man betyr noe for mennesker som henne.

Det er godt å se at folk legger merke til det man gjør, fortalte han og sa at han håpet hun hadde fått tid til å lese boken han hadde sendt henne.

- For homofile som vokser opp i lukkede miljøer er det spesielt viktig å se at offentlige personer får respekt for å støtte homofile.

Samtidig er det betydningsfullt at profilerte mennesker står fram som homofile. De er veldig viktige forbilder og har betydd veldig mye for meg, påpekte han og trekker fram Oslos byrådsleder Erling Lae som et slikt forbilde.

SE BILDEKARUSELL FRA HAGEFESTEN NEDERST I SAKEN

Flotte ord
Det gjorde sterkt inntrykk på den profilerte homofile politikeren.

- Dette er første gangen på mange år at jeg har følt det slik. Jeg slet skikkelig med tårene, fortalte en tydelig preget byrådsleder til Side2.

- Det sterkeste og flotteste man kan høre er at man har betydd noe for noen. Jeg har jo valgt å fronte denne saken ved å bygge på mine egne erfaringer.

Imponert over kronprinsessen
Lae syntes det var en sterk konsert i Aksepts hage.

- Man må huske at dette er mennesker som har slitt mye med mye skam og skyld. Derfor er budskapet om å løfte hodet og å være stolt, veldig viktig.

Sommerkvelden bød også på enda en opplevelse for den rutinerte politikeren.

- Du verden jeg fikk respekt for kronprinsessen. Det er helt tydelig at hun bruker sine egne erfaringer om hvordan det er å føle seg annerledes og utenfor. Derfor betyr hun mye for mennesker som føler seg utstøtt. Jeg er veldig stolt av Mette-Marit, skrøt han.

Og da det hele var over var det en stolt kronprins og en lykkelig kronprinsesse som forlot St Hansfeiringen.

- Du, det var helt fantastisk. Det var veldig bra, strålte Mette-Marit til Side2.

2125