Gå til sidens hovedinnhold

Svinedyrt griseri

Oljelekkasjen i Mexico-golfen har kostet aksjonærene vanvittige summer.

Fortsatt strømmer oljen ut i Mexico-golfen etter at dypvannsriggen Deepwater Horizon eksploderte, brant og sank for to uker siden.

Ingen vet foreløpig hvor ille sølet blir eller hvor mye det vil koste å rydde opp. Foreløpig er det heller ikke klart hva som skjedde, og hvem av aktørene i saken som ender opp som syndebukk.

President Barack Obama har i klare ordelag plassert ansvaret hos BP. - BP er ansvarlig for denne lekkasjen. BP vil betale regningen, sa han da han i helgen besøkte kysten av Louisiana, som nå trues av oljesølet.

Det som i alle fall er sikkert er at aksjonærene i de involverte selskapene frykter det verste. Det viser utviklingen i aksjekursene siden ulykken skjedde 20. april.

Mest fokus er det naturlig nok på BP, som er operatør og majoritetseier på feltet, og som også er det største av selskapene som er involvert. BPs aksjekurs har falt 17 prosent siden eksplosjonen.

Men Transocean, som eier riggen, har faktisk falt mer, med hele 23 prosent.

Andre involverte selskaper er Anadarko, som har en 25 prosents andel i feltet, Halliburton, som var hyret inn som tjenesteleverandør på riggen, og Cameron, som hadde levert mekanismen som skulle forhindre en utblåsning. Aksjene til disse selskapene har falt med henholdsvis 13, 6 og 11 prosent.

Måler vi den reduserte markedsverdien i kroner, blir fallene slik:

  • BP 191 mrd.
  • Anadarko 29 mrd.
  • Transocean 36 mrd.
  • Halliburton 11 mrd.
  • Cameron mrd. 7 mrd.

Det betyr at aksjonærene i disse selskapene er blitt totalt 274 milliarder kroner fattigere.

Som sagt er det svært uklart hvor ille forurensningen blir og hvor mye opprydningen vil koste. Det har vært lansert anslag på alt fra 1 til 14 milliarder dollar, eller 6 til drøyt 80 milliarder kroner.

Exxon brukte drøyt 2 milliarder dollar på å rydde opp etter tankeren Exxon Valdex som gikk på grunn utenfor Alaska i 1989. I tillegg kom rundt 1 milliard dollar i bøter, erstatning og lignende.

Når fallet i selskapenes markedsverdi er vesentlig større enn anslagene på hva opprydningen ventes å koste, kan det indikere frykt for at regningen blir enda større, men det kan også bety at investorene frykter at selskapenes rykte skal bli skadet og at dette vil koste dem dyrt også etter at opprydningen etter denne ulykken er gjennomført.

Kommentarer til denne saken