Gå til sidens hovedinnhold

Meyer holder fast på avtalen

Moderniseringsminister Morten Meyer presiserer at den delen av bokbransjeavtalen som gjelder skolebøker skal stå fast og ikke slippes fri fra 1. mai i år.

Torsdag skrev Dagens Næringsliv at den norske bokbransjen er oppgitt over høringsutkastet fra Konkurransetilsynet. Ifølge avisen foreslår tilsynet i høringsutkastet at det omdiskuterte skolebokmonopolet skal falle fra 1. mai 2005.

Det er stikk motsatt av det Regjeringen sa 15. desember der de sammen med bokbransjen ble enige om å forlenge skolebokmonopolet til 2006.

Departementet sier til TV 2 Nettavisen torsdag ettermiddag at det hele beror på en misforståelse og holder fast på på den fastsatte datoen.

- Blir som det er sagt
- Dette har regjeringen tatt stilling og det er helt klart. Fra 1. januar 2006 har ikke bokhandlene lenger enerett på å selge lærebøker til universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner. Fra 1. juli samme år faller det samme for grunnskolebøkene, sier Morten Meyer.

Fastprissystemet faller også fra de samme datoene.

Konkurransetilsynets utkast til ny bokbransjeavtale er nå ute på høring. Blant annet vil tilsynet forkorte fastprisperioden på skjønnlitterære bøker ytterligere i forhold til bokbransjens forslag.

Bokbransjen reagerer på at tilsynet vil at denne forkortingsperioden skal variere mellom tre og fem måneder.

Fastprispoliti?
- Hvordan skal vi kontrollere en sånn periode? Skal vi ha et fastprispoliti? Sier Forleggerforeningens styreformann, Bjørn Smith-Simonsen til TV 2 Nettavisen, og undrer på om bokhandlene må begynne å sortere bøker etter måned for måned.

Smith-Simonsen sier det kan være rom for misforståelser i tolkningen av utkastet, og at partene derfor vil møtes for å unngå nettopp dette. Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen er imidlertid opptatt av å stå på det utkastet de lanserte i november.

Den nye bokavtalen trer imidlertid i kraft fra 1. mai i år.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021

Kommentarer til denne saken