Gå til sidens hovedinnhold

Heller norsk enn Oscar-vinner

Michael Moore mener Norge stilte med de beste filmene i 2009. Sjekk hans favoritter.

(SIDE2:) Michael Moore har sitt og annet å si om Oscar-utdelingen natt til mandag. Og om norsk film.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Skal vi tro Moore, var tre av fjorårets 20 beste filmer norske. Nå reklamerer han heftig for dem til sine tilhengere.

Elsker «de Usynlige»
I en e-post til sine fans har Moore satt opp listen over sine toppfilmer i 2009. Og øverst troner Erik Poppes «de Usynlige», en film Michael Moore ble rivende begeistret for da han så den under sin egen filmfestival tidligere i år.

Poppes film åpnet Moores egen Traverse City Film Festival i Michigan i juli i fjor og han har ikke skiftet mening at den er verdens beste film i 2009.

Michael Moores filmtips går ut til tusenvis av filmelskere og ikke minst til utallige filmsider på nett. Disse igjen noterer seg at «Troubled Water», som «de Usynlige» heter på engelsk, ikke har vært å si USA, men anbefaler den sterkt på DVD.

– Jeg er sikkert på, at om dere hadde sjansen til å se den, så ville dere være enige med meg at denne filmen er fantastisk. En sjeldenhet. Hva er galt med filmskapingen i Hollywood i dag. Hvorfor er det slik at de fleste filmer fra Hollywood lager film etter den samme trøtte oppskriften igjen og igjen. Det er jo sånn at har du sett traileren, har du sett filmen. «Troubled Water» gikk ikke etter den oppskriften og derfor var filmen rett og slett ikke mulig å distribuere på amerikanske kinoer, skriver Moore.

Skremt av nazizombier
På femteplass kommer Tommy Wirkolas «Død snø», som er den skumleste filmen Moore har sett på en stund. På 17. plass plasserer han Bent Hamers «O'Horten», nok en norsk vinner, som han skriver.

Moore fortsetter med å rakke ned på dem som mener at Oscar-vinneren «The Hurt Locker» er en balansert, ikke politisk film.

– Akkurat som det er en beundringsverdig side av filmen! «The Hurt Locker» er i aller høyeste grad politisk. Den sier at krig er idiotisk og uten tanke. Den får oss til å lure på hvorfor vi har en hær der folk faktisk melder seg frivillig til slik innsats. Det er derfor høyresiden har angrepet «The Hurt Locker». De forstår hva Kathryn Bigelow faktisk gjør her. Ingen går ut av kinoen og tenker «Jippi, la oss fortsette denne krigen i sju år til!».

Her er Michael Moores topp 20

1. Troubled Water (de Usynlige)

2. Everlasting Moments (Jan Troells Maria Larssons evige øyeblikk)

3. Captain Abu Raed

4. Che

5. Død snø

6. The Great Buck Howard

7. In the Loop

8. My One and Only

9. Whatever Works

10. Big Fan

11. Eden Is West

12. Entre Nos

13. The Girlfriend Experience

14. Humpday

15. Lemon Tree

16. Mary and Max

17. O’Horten

18. Salt of This Sea

19. Sugar

20. Fantastic Mr. Fox

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken