Gå til sidens hovedinnhold

Slik ser Michael Moore på Norge

I DVD-utgaven av «Sicko» har Michael Moore tatt med opptakene han gjorde i Norge.

(SIDE2): Michael Moore var i Norge for å dokumentere det norske helsevesenet. Opptakene ble ikke del av kinofilmen. Men når filmen hans kommer på DVD er Norge med som bonusmateriale.

Klikk her for å se klippet

Fantasiland
I sitt lille norgesportrett tegner Moore et bilde av et land som har så god velferd at det virker mest som et fantasiland.

Norge blir sammenlignet med Frankrike. Fransk helsevesen blir fremhevet som noe å etterstrebe for amerikanerne. Norge er derimot så bra at han synes det er skremmende.

I et intervju med Side2 i sommer sa Michael Moore at Norge fremstår som klin sprø for amerikanere.

- Norge er absolutt det sprøeste landet sett med amerikanske øyne når det gjelder å gi folket god helsemessig behandling, sa han til Side2.

Les intervjuet: - Dere nordmenn er helt sprø

I filmen fremhever han norsk levestandard, fokus på utdannelse og helsetilbud.

- Jeg reiste til et land som blåste Frankrike av banen. Jeg reiste til et land som er så skremmende at jeg ikke kunne ha det med i filmen. Det er et sted hvor levestandarden er blant de høyeste i verden, sier Moore.

Fjern planet?
Han peker på ett års fødselspermisjon, sydenturer for giktpasienter og hjelpemidler for funksjonshemmede som fortrinn i velferdsstaten Norge.

- Er dette en fjern planet? Nei, det er Norge, sier Moore mens drømmelignende bilder fra Norge flimrer forbi.

Han tar også turen til Bastøy Fengsel hvor drapsmenn og storsvindlere rusler rundt i skjønn forening i en idyllisk og solrik arbeidskoloni. Her forteller fengselssjefen om hvordan kriminelle forvandles til gode borgere ved å tillit og hardt arbeid.

- Disse folkene er gale, sier Michael Moore mens tekst på skjermen forklarer at Norge har lave fengselsstraffer og blant de laveste mordratene i verden.

Klikk her for å se klippet på You Tube

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis