Det har vært utmattende prosess som har pågått over flere måneder. Og nå som politiet tror at man nærmer seg skjulestedet til den etterlyste mafiabossen, i hans egen hjemby Casapesenna, er det flere store utfordringer.

En av dem er at den utpekte villaen med en front som minner om en fengselsport, ligger i et langt og trangt smug som kryr av utkikkere. På husveggen, gjemt inne i en statue av Jomfru Maria, er det et overvåkningskamera. Nære spaning er umulig.

Mistanken mot villaen i Mascagni nr. 9 startet med husets unormalt store forbruk av elektrisitet. Kunne stedet skjule en bunker med aircondition som duret døgnet rundt?

Etterforskerne begynner å gå gjennom søppelbøttene. De mest interessante funnene er et par dyre strømper og tomme sigarettpakker av type Merit. Var ikke det favorittmerket til gangsteren de jakter på?

Tirsdag 6. desember utfører politiet en serie med raid ved daggry i nabobyen Casal di Principe, og det er tydelig at ordet sprer seg med lynets hastighet. For utenfor Mascagni nr. 9 vandrer huseier Inquieto – et navn som passende nok betyr «han som bekymrer seg» – nervøst rundt utenfor huset.

Klokken er bare 05.15. Hvis mannen ikke har noe å skjule, hva gjør han oppe så tidlig?

Neste morgen går en styrke på 150 politimenn til aksjon mot villaen. På forhånd har de sperret av hele byen. På innsiden finner politiet et gulv som kan rulles bakover, hvor en trapp leder ned til et rom bygd under et fem meter tykt lag av betong, lagd for å hindre lyder eller varme fra å sive ut.

Men i motsetning til Saddam Husseins spartanske hule, er leiligheten preget av italiensk design av høyeste kvalitet. Her er parkettgulv, dempet belysning, en dobbeltseng, sofa og flatskjerm. Det er, som en av politimennene bemerker, som et firestjerners hotellrom.

I rommet står en mann som skjønner at motstand er bortkastet. Han ber om å få skifte klær før håndjernene smelles på, får et ja, og føres deretter ut i rampelyset. Men mannen som paraderer foran TV-kameraene, ligner mer på en rektor enn en mafiasjef, med korthugd, grånende hår, briller med sølvinnfatning og et rolig, følelsesløst ansiktsuttrykk.

Les også:

Vanskelig menneskejakt

I en fengselscelle omringet av vakter og tunge våpen sitter en av Italias bitreste menn og funderer seg smågal på hvordan luksuslivet hans i det fri tok en brå slutt. Og det vil garantert plage drapsmannen og utpresseren resten av livet i de samme trøstesløse omgivelser.

Hvordan i helvete kunne politiet snuse opp hans underjordiske suite?

Var det en sjelden tyster fra hans egen hjemmebane Casapesenna, rett utenfor Napoli, hvor mange byfolk betrakter ham som en «helgen»? Helt sikkert ikke.

Kanskje det var Vincenzo Inquieto, den rufsete kompisen som eier huset han bodde under, som forrådte ham? Lite sannsynlig. Eller hadde det sammenheng med avgangen til statsminister Silvio Berlusconi, i hvis regjering han angivelig hadde «beskyttere»?

En som vet sannheten, er Pietro Morelli, den livlige nestsjefen for drapsavsnittet i Napoli som pågrep Zagaria i begynnelsen av desember. Hans forklaring viser at det var et merkelig brudd på mafiaens oppførselskoder: Hvis du ønsker å holde deg ett skritt foran loven, så må du ikke bruke dyre italienske strømper.

- Det var en vanskelig menneskejakt fordi vi ikke hadde den minste peiling på hvordan stemmen hans lød, ettersom han aldri kommuniserte over telefon. Vi visste ikke engang hvordan han egentlig så ut lenger, sier Morelli.

Han som finkjemmet hele det langstrakte landet på utkikk etter Zagaria, med kun et gammelt mugshot i lommeboka si.

- Men da vi til slutt foretok overvåking av huset vi trodde han var i, sjekket vi også søppelbøttene og fant et meget dyrt par av Gallo-strømper som var kastet. Jeg bruker Gallo-strømper selv, men vi visste at huseieren ikke kledde seg særlig pent, så det måtte bo noen andre der også. Noen med mye penger, fortsetter Morelli.

Arrestasjonen av Zagaria (53), hvis Casalesi-klan er den mektigste av alle Camorristi, kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt for mange italienere. Mafiaens pågående herjinger sammen med den økonomiske krisen i eurosonen, tynget dagliglivet til folk flest. Mario Monti, den nyvalgte statsministeren, beskrev det som «en nydelig dag for alle ærlige mennesker».

Følger man den logikken, er det ikke mange ærlige mennesker i Casapesenna, der Zagarias arrestasjon ble betraktet som en sorgens dag.

«Michele var en galantuomo» (en mann av ære), uttalte flere eldre bysbarn. «Han styrket økonomien og skaffet folk arbeid.»

En kaldblodig morder

Hva Zagaria uten tvil gjorde, og til tross for Camorra-mafiaens rykte som ekstraordinær hensynsløs – den er knyttet til mer enn 3000 drap gjennom de tre siste tiår – var å sørge for at en yrkeskarriere i hans tjeneste ikke var begrenset til jobber som leiemordere.

I stedet for å holde seg til «tradisjonell» mafiavirksomhet som narkotikaomsetning og søppeltømming, utvidet Zagaria gangsterveldet til et forretningskonglomerat. Og produserte alt det italienerne holder kjær, fra mozzarellaost til sukkerposene som brukes til espressoen.

Spesielt kastet han seg over byggebransjen, og ble snart kjent som «kongen av anbudsrunder». Firmaer som var linket til Casalesi-klanen, skal ha bygd halvparten av kjøpesentrene i Napoli-regionen, samt stått bak lyntoget fra Roma til Sør-Italia – og til og med et nytt fengsel og en radarbase for Nato.

Casalesi-klanen bygde dog ikke sitt imperium verdt rundt 300 milliarder kroner uten å ty til vold når det var nødvendig. Rivaliserende entreprenører fikk ofte prosjektene sine brent ned til grunnen.

Og i 2010 ble Zagaria, som bærer klengenavnet Capastorta (eller forvrengte hode, på grunn av merkelige ansiktstrekk), dømt til livsvarig fengsel in absentia etter en 12 år lang rettssak mot 36 klanmedlemmer for mord og andre forbrytelser. Politiet mener han personlig utførte minst tre skytejobber mens han klatret oppover rangstigen som en ung klan-løytnant på 1980-tallet.

- Zagaria var likevel en velutdannet mann, den typen kriminell som ikke umiddelbart ville banke deg opp, men ta en diskusjon først. Dog representerte han den virkelige «anti-stat» i Casapesenna. Han skaffet jobb til folk, og slik ble de så fullstendig svinebundet av dette systemet at de ikke engang innså at de ble hans slaver, sier drapsetterforsker Morelli.

Casapesennas rykte er så jævlig at når folk drar sin vei, fjerner de byen fra fødselsattesten sin så mulige arbeidsgivere ikke vil bli skremt fra å ansette dem. Men de bofaste mener de har mistet en velgjører. Selv den lokale presten beskriver Zagaria som «en mann av Gud».

Fargen på jumperen Zagaria fikk bytte til, lilla-blå, står visstnok i Napoli for tristhet. For utallige Camorra-medlemmer skal klærne som sjefer har på seg når de blir arrestert, meddele hemmelige signaler – muligens at han har til hensikt å styre fra sin fengselscelle.

Mafiajeger Pietro Morelli vet at hans arbeid langt fra er over. De tok kongen, men kampen mot Camorra fortsetter.

Sjefene som falt

Casalesi-klanen, den mest fryktede grupperingen innen Camorra-mafiaen, ble opprinnelig grunnlagt av Antonio Bardellino, en mektig gangster på 80-tallet. Han klarte å holde en skjør fred mellom de ulike familiene som samlet holdt et kriminelt jerngrep over store deler av landet.

Han eide et selskap som drev med import og eksport av fiskemel, et perfekt skalkeskjul for å frakte heroin og kokain fra Sør-Amerika. Han investerte narkopengene i tilsynelatende legale forretninger som byggevirksomhet og graving, og flyttet etter hvert til Brasil.

Bardinello forsvant under mystiske omstendigheter og skjebnen hans er fortsatt uviss. Offisielt ble det rapportert at han ble drept av sin tidligere løytnant på stranda like ved huset hans i Rio de Janeiro i 1988. Men kroppen hans ble aldri funnet og hans antatte drapsmann ble selv myrdet i Portugal tre år senere. Det skapte en legende i underverdenen om at Bardinello fortsatt er i live. Hvis det stemmer, er han 66.

Superskurken Francesco Schiavone (51) etterfulgte Bardinello og bar klengenavnet «Sandokan» etter en beskjegget sjørøver fra en TV-serie. Mange tror at han fortsatt utøver stor innflytelse over Casalesi-klanen bak murene. Han ble pågrepet etter at politiet fant gjemmestedet hans – en hemmelig leilighet bak en vegg i villaen hans i Napoli.

Schiavone ble dømt til livsvarig fengsel for mord, vold og utpressing etter en rettssak som skulle vare i ti år. I løpet av rettssaken ble fem mennesker som var involvert i saken, drept. Også en rekke journalister og en dommer mottok drapstrusler. Mer enn 500 personer vitnet.

Antonio Iovine (47), en av Schiavones løytnanter, tok over styringen av klanen og ble en av Italias mest ettersøkte menn. Han hadde vært på rømmen i 14 år da han ble arrestert i en leilighet i Casal di Prinicipe i november i fjor. Han var tidligere dømt in absentia til livsvarig fengsel for drap, utpressing og organisert kriminalitet.

Les også: