(SIDE2): De anerkjente stjernene er ettertraktet blant kjøkkensjefer og matelskere verden over. Hvert år oppdateres guiden over de beste spisestedene, og siden forrige oppdatering har det ikke vært store endringer i Norge.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Etter at Bagatelle ble lagt ned, har Norge bare restauranter med én stjerne, og alle disse beholder sin status i 2010.

Restaurantene som beholder sin stjerne er:
Haga
Le Canard
Oscarsgate
Spisestedet Feinschmecker
Statholdergaarden

Les også: Her spiser de Bagatelles siste festmåltid
Stjernekokk Hellstrøm: - Stjernene er ikke viktige lenger

Ny utmerkelse for Ness
Stjerner deles ut basert bare på maten som serveres. Bestikksymboler gis for miljø, service med mer.

Inntil den ble lagt ned, hadde Bagatelle to stjerner i Michelin-guiden. To andre norske restauranter er også nevnt i guiden for 2010.

Restaurant Eik har i år som i fjor utmerkelsen BibGourmand. Denne utmerkelsen indikerer vellaget mat til gunstig pris. I år har også Oro Bar & Grill fått denne utmerkelsen. Dermed er syv Oslo-restauranter med i guiden for 2010.

Oro åpnet i 2009 og Side2 møtte da stjernekokk Terje Ness som var mannen bak relanseringen av restauranten. På spørsmål om en Michelin-stjerne var målet svarte han da slik:

Det er det mange som spør om, siden jeg har fått to tidligere, men det er ingen målsetting her i løpet av de første årene.

Les om åpningen av Oro her: Stjernekokk frir til 30 pluss

Ness er også ansvarlig for kjøkkenet på restaurant Haga som altså beholder sin stjerne i 2010.

Allerede i 1900 kom den første Michelin-guiden ut i Frankrike. Den ble delt ut gratis av dekkprodusenten Michelin til alle bilister i Frankrike for å forenkle reisingen

Guiden presenterer et utvalg av restauranter og hoteller i forskjellige prisklasser. Hvert år reiser anonyme inspektører rundt og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller. Disse inspektørene betaler alltid for maten eller hotellovernattingen og lønnes av Michelin – alt for å bevare Michelins uavhengighet og for at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Tre stjerner i betyr at en restaurant er verd en reise i seg selv, to stjerner betyr at restauranten er verd en omvei, mens en stjerne betyr at det er en eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori. Hoteller belønnes på samme måtte for sitt miljø med hussymboler i forskjellige størrelser. Røde bestikk og hussymboler gis til spesielt hyggelige etablissementer.

Les også: Kebabsjappe knuser Bagatelle