Gå til sidens hovedinnhold

Microsoft angriper Google

Internettmastodontene Microsoft og Google krangler så busta fyker for tiden.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Siste nye ledd i nettkjempenes kamp er av alle ting krangel om rettigheter til trykte bøker.

NA24 - din næringslivsavis

Siden desember har Microsofts prosjekt, Live Search Books, tillatt nettbrukerne å få tilgang til skannede bøker som det ikke lenger er opphavsrettigheter på. Mens Google på sin side lar folk få gratis tilgang på bøker andre har opphavsrettigheter på gjennom sitt Google Book Search.

Går til krig
Google planlegger nå å øke tilbudet betraktelig ved å skanne millioner av bøker og journaler fra biblioteker rundt hele verden og dermed gjøre dem tilgjengelige, men dette har Microsoft funnet ut at de skal gå til krig mot, ifølge BBC.

- Google tar et standpunkt der alt kan fritt kopieres med mindre rettighetseieren gir beskjed til Google og ber dem om å stoppe. Alle som besøker YouTube, som google kjøpte i fjor, vil se med en gang at de følger en liknende holdning til rettighetene, sier Microsofts advokat Thomas Rubin, ifølge BBC.

Foruten at Microsoft nå har kastet hansken er Google allerede involvert i en langvarig rettssak mot flere forfatterinteresseorganisasjoner.

- Følger reglene
Google på sin side forsvarer posisjonen og sier at de følger internasjonale rettighetslover når de hjelper brukerne med å finne informasjon og at de samarbeider med mer enn 10.000 partnere om å lage bøker tilgjengelige på nettet.

- Resultatet har blitt mer eksponering og i mange tilfeller, mer omsetning for forfatterne, utgiverne og produsentene av materialet, sier Googles juridiske leder David Drummond, ifølge BBC.

Alternativ til Office
En bakgrunn til selskapenes dårlige kjemi er at Google nylig annonserte et produkt som utelukkende er ute for å ta opp konkurransen med Microsofts herredømme på forretningsrettet software.

Googles Apps Premier Edition er nemlig en ren konkurrent med Microsoft Office. En stor og ikke ubetydelig forskjell er imidlertid at Googles alternativ er vesentlig billigere.

I dag benytter hele 450 millioner brukere seg av Microsofts variant, og produktet er en hjørnesteinsinntektskilde for selskapet som ble grunnlagt av Bill Gates.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien