Gå til sidens hovedinnhold

- Microsoft vil forsvinne

Konsernsjef tviler på at datagiganten klarer å henge med i teknologikappløpet.

OSLO PLAZA (NA24): - Mange store dataselskaper er allerede forsvunnet i USA, Microsoft vil også forsvinne, sier konsernsjef Curtis R. Carlson i konsulentselskapet SRI International til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag holdt Carlson foredrag hos Nordisk InnovationsCenter. Det er Nordisk Ministerråds instrument for å fremme innovativt og kunnskapsintensivt næringsliv.


Heng med
Curtis R. Carlson hadde innovasjon som utgangspunkt i sitt seminar, og gjorde et stort poeng av at store amerikanske datagiganter kan forsvinne som dugg for solen.

- Dette skjer fordi dataselskapet er på en forbedringskurve som øker med en faktor av to hver 18-24 måneders periode, sier han og legger til at det skjer til den samme prisen, og med en multippel utvikling i teknologien på samme tid.

- Hvis man går glipp bare av en av disse endringene vil man forsvinne raskt, sier han, og viser til dataselskaper som RCA og Honeywell med flere som har forsvunnet.

Historien
Amerikaneren mener man må investere i innovasjon for å klare å overleve i fremtidens økonomier.

- Historien viser at hvis selskap som Intel, Google, eller Microsoft mister en sving i denne teknologiutviklingen kan disse også være ute av spillet. Ingen er usynlige i innovasjonsøkonomien, sier han.

Carlson er mannen som var med å utvikle standarden på HDTV som er bruk i verden siden 1997. Han vant også den prestisjetunge prisen Emmy Award for sin innsats. Han var også med å utvikle musen man bruker til PC-er.

Det Silicon Valley-baserte selskapet utvikler også en virtuell operasjonsstue hvor legen ikke trenger være i samme rom som pasienten. Dette revolusjonerer bruken av medisinsk utstyr i verden til en enorm gruppe pasienter.Oljeindustrien

Om 20 år mener mange at oljeindustrien er kraftig på hell, og man må erstatte den med en annen eksportvare som gir penger i kassen i Norge.Innovasjon handler ikke bare om smarte oppfinnelser eller kreative ideer. Det handler om å skape og levere ett nytt eller forbedret produkt eller tjeneste som forsyner forbrukeren med verdier, samt gir en bærekraftig fortjeneste til bedriften.- I Norge har dere naturressurser som kan forvandles til en god innovasjonsøkonomi når olje og gassen forsvinner, sier han, og advarer Norge mot å sove i timen. Men han mener innovasjon i seg selv ikke kan gjøre mirakler i Norge.

- Dette må kombineres med en serie ting, som gjennom utdanningsinstitusjoner. Spesielt gjennom gode skoler, og bra utdannelse sammen med en familie med andre initiativer for å utnytte fordelen av det i god tid, sier han.

Han mener å satse på universitetene paret med investeringskapital, internasjonale selskaper, gode skattebetingelser slik de gjorde i Irland. Som oppfordrer folk til å komme hit, sier han.

- Men mange kapitaltilganger har tørket helt inn?

- De beste investertingsinstitusjonene vil aldri gå glipp av dette og har penger å bruke for igjen skape verdi for dem som investerer, sier han.

Reklame

Nå stiger strømprisen igjen - slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken