Gå til sidens hovedinnhold

Microsofts største tabber

Microsoft har blitt et av verdens største selskaper, men har også hatt sine nedturer. Se listen her.

Du kan si mye om Bill Gates, men at han er et geni på sitt området er det liten tvil om. Han har i en årrekke vært verdens rikeste mann, og startet opp Microsoft som er en av verdens mest suksessrike bedrifter.

At han ikke lenger kan smøre seg med tittelen verdens rikeste, gjør ikke mannens bragder mindre imponerende.

I forbindelse med at han i fjor annonsert at han trekker seg tilbake fra sitt daglige arbeid med Microsoft i 2008, og heller vil satse på veldedighetsarbeid, har Microsoft-Watch laget en liste over ting som ikke har gått helt som Gates hadde håpet.

10. Mangel på Microsoft Linux
Microsoft-Watch ser ut til å mene at det at Microsoft ikke har laget en egen Linux-versjon er en av selskapets største bommerter. Ifølge nettsiden ville dette vært en bedre måte å konkurrere på enn å bruke masse ressurser på å bekjempe åpen kildekode-prosjekter såpass kraftig som de har gjort de siste årene.

9. Live Meeting
Selskapet har i mange år satset på konferanseprogramvare. Derimot ser det ikke ut til at mange bruker det, før MSN/Windows Live Messenger virkelig har tatt av i privatmarkedet, noe som ikke var målet for den gamle Net Meeting-programvaren.

Alle som har installert Windows 98 har trolig etter hvert funnet ut at det er like greit å spare litt plass ved å unnlate å legge ved Net Meeting-programvaren, og tenker du nøye tilbake i tid har du neppe vært noen storforbruker av programmet.

8. Microsoft som innholdsleverandør
Microsoft forsøkte seg med et samarbeid med NBC, hvor de skapte tv-kanalen MSNBC. Nettstedet er fortsatt oppegående, men Microsoft har ikke lenger mye å gjøre med tv-kanalen, som nå faktisk er USAs raskest voksende nyhetskanal.

Selskapet gir seg likevel ikke som innholdsleverandør, og er var ifølge Microsoft-Watch i 2006 i ferd med å bygge opp et eget nettverk med bloggere, tv-crew og andre journalister for å bygge «MSN Media Network». Dette har det også vært påfallende stille rundt.

7. Microsoft TV
Selskapet har forsøkt seg på digital-tv flere ganger, uten at det har blitt noen suksess. På begynnesen av 90-takket hadde de blant annet video-on-demand-prosjektet «Microsoft Tiger» som ingen ser ut til å huske.

De har ikke gitt opp, og kan kanskje se ut til å ha en fremtid med sitt Media Center-konsept som nå har blitt en integrert del av Home-utgavene av Windows Vista. De prøver seg også på å sende ut HD-innhold over Xbox Live, og ikke minst ønsker de at folk skal kunne ha mulighet til å benytte Xbox 360 som en tv-tuner.

6. DOS 4.0
MS-DOS er på mange måter grunnlaget for all suksessen til Microsoft, men utgave 4.0 av operativsystemet blir av mange ansett som en skamplett. Programmet var utviklet basert på IBMs kode fremfor Microsofts, og hadde en lang rekke bugs og dårligere minneegenskaper.

5. Microsoft Money
Microsofts regnskapsprogram har aldri tatt helt av i markedet, og skal ifølge Microsoft-Watch skape mer irritasjon enn glede hos sine brukere.

4. Smarte klokker
Digitale klokker var populært for noen år siden, og Microsoft ville gjøre klokker om til små datamaskiner. SPOT-klokkene, Smart Personal Object Technology, er fortsatt store og har i grunn ingen gode funksjoner.

Eller kanskje Microsoft bare var for tidlig ute. Nå har de første virkelig funksjonelle mobil-klokkene dukket opp.

3. Tablet PC / Pen Computing / E-bøker
Vi har hørt om disse bærbare enhetene i mange år, men likevel har det kun vært et lite nisjemarked som har hatt behov for det. De har vært dyre og fylt med feil – dette inkluderer også selskapets siste satsning på området: Ultra-mobile PCs, bedre kjent som Origami, som nå ser ut til å være lagt på is.

2. Windows Millenium Edition
Vidt ansett som det dårligste operativsystemet til Microsoft noen gang. Det var en slags mellomting mellom Windows 98 og 2000, og hadde en rekke feil og var usedvanlig ustabilt. Ble byttet ut året etter med Windows XP.

1. Microsoft BOB og dens etterfølger hjelpe-bindersen i Office.
Microsoft BOB var ment å være et nytt interaktivt brukergrensesnitt for Windows 3.1, men var bare irriterende og tungvindt, og ble en stor flopp og gjenstand for mange syrlige kommentarer mot selskapet. Prosjektet ble i en periode ledet av Melinda French, som på det tidspunktet var kjæresten til Bill Gates, og som senere giftet seg med ham.

Til tross for problemene videreførte Microsoft konseptet til en viss grad med den animerte bindersen i senere utgaver av Office, som var en del av Bob. Bindersen ble heller ikke brukernes venn, og har blitt fjernet i de siste utgavene av Office-pakken.

På listen til Microsoft-Watch finner vi ikke Internet Explorer, som kommentator John Dvorak omtaler som tidenes Microsoft-tabbe. Det faktum at Internet Explorer har den enorme markedsandelen som det har, er trolig årsaken.

I lys av den siste avsløringen om svært høy feilrate på Xbox 360 er det også grunn til å tro at dette kommer til å bli en av de heller dyrere tabbene til gigantselskapet. Hele Xbox-prosjektet har så langt vært et eneste stort tapssluk for Microsoft, men er ifølge selskapet en langsiktig satsing.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis