(YEYE): På en middagskveld med vennegjengen er naturligvis det viktigste selve middagen, men dessverre - ofte blir manglende kokkeevner unnskyldningen for et par grandiser. Det kan det bli slutt på nå.

Ikke gi deg uten å prøve
Alt for mange gir opp uten egentlig å ha prøvd! For eksempel - du ser deg rundt på kjøkkenet, åpner noen skapdører, sjekker kjøleskapet - men ser ingenting som får deg inspirert. Det du derimot ser er den herlige grandiosaen i fryseren, og den ser mye mer fristende ut. Før vi sier mer - ikke tenk sånn!

Be prepared
Trikset for envher vellykket middagskveld er forberedelse. Er du forberedt, vil kvelden dreie seg om å ha det koselig med venner, ikke om middagen. Middagen skal selvfølgelig være i fokus, men det er ikke meningen at den skal ta all oppmerksomheten fra det kvelden er om: å ha det hyggelig.

Derfor - så fort du vet at det blir en middag, planlegg! Alt blir mye lettere når du vet hva som skal tas med, kjøpes inn, lages og spises. En annen viktig ting du ikke må glemme er at alle kan bidra til middagen, og selv om alle er hos én, er det langt ifra enstydig med at verten skal stå for hele middagen.

Matmoro
Gjør det enkelt, men bra! Hva med en temakveld der alle tar med én ting? Spansk tapas, kanskje? Eller mexikansk, indisk, kinesisk... Det er også en mulighet at alle lager mat sammen (jo flere kokker, jo mer søl - men det er jo bare å rydde opp!), og kanskje da at dere prøver en ny oppskrift ingen har laget før? Mulighetene er mange!

Viktig: Ingen skal måtte betale for alle! Har det lett for å bli urettferdig bestemmer alle seg for et beløp de skal bruke (50 kr), og det går til alle sammen. Da blir det heller ingen skeiv fordeling på godene - og potetgullet er ikke «mitt» eller «ditt»!

Det enkleste er som kjent ofte det beste, og i enkelhetens navn er det to ting som gjør seg:

  1. At man får utdelt noe man skal ta med; f.eks. at en tar med forrett, en fikser hovedretten, en fikser dessert og en fikser drikke.
  2. At alle gjør like mye på kjøkkenet, eventuelt at noen påtar seg å noen jobbe med maten mens andre rydder bordet etterpå.

Å være vert
Vertens jobb er litt mer krevende enn gjestenes - han/hun må også sørge for at det er koselig, rent og pent og ikke minst rydde opp etterpå (selv om denne jobben strengt tatt er alle sin). Våre tips til alle tiltaksløse verter er følgende enkle grep:

  • Tenn stearinlys og demp belysningen
  • Rist litt på putene i sofaen, ta på en fin duk på bordet - det er detaljene som blir lagt merke til!
  • Er det lenge til mat er det alltid koselig å overraske med litt oppskjært frukt (som i tillegg ser veldig lekkert ut!) eller lignende
  • Ta på smilet! Kanskje du har vært superstresset og egentlig er i dårlig humør, men smil til gjestene, så smiler de til deg - og du vil smile selv
  • Legg også litt ekstra sjel i pådekningen: brett serviettene litt fint, legg bestikket pent vedsiden av og finn fram noen lekre glass - voíla!

Ikke glem at det er omgivelsene som gjør kvelden, så hvis det ser hyggelig og koselig ut - og litt pyntet - vil gjestene få mer følelse av hygge, kos og klasse. Ikke dårlig!

Sist men ikke minst...
For all del - glem ikke at det er en vennekveld, ikke en stress-med-middag-kveld! Skulle maten gå konkurs og dere faller for grandiosafristelsen så gjør det med stil! Grandiosa kan også spises selv om man er pyntet. Gjør det beste ut av det som skjer, og tenk at dere kan se tilbake på «grandiosakvelden» deres med glede, og ikke som en mislykket kveld. Det viktigste er at dere koser dere.

Hvordan liker du å gjøre det? Kommentér under saken!

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her