Følg oss på FACEBOOK!
1. Kroatia: Dugi Otok
Kroatias kyst er kjent for sitt krystallklare vann, og snorkling er naturlig nok en populær aktivitet mange steder. Det er flotte muligheter rundt kjente turistmagneter som Dubrovnik, Spilt og Hvar, men det blir fort trangt om plassen i høysesongen.
Ønsker du litt mer ro kan den lange (drøyt 12 mil) øya Dugi Otok, med under 2000 innbyggere og dempet turisme, være et godt alternativ. Ved den finner du blant annet den maritime nasjonalparken Telašcica og arkipelet Kornati med rundt 130 øyer og rev, og et rikt undervannsliv.
2. Hellas: Dia
På de greske øyer kan det virke vanskeligere å finne steder som ikke er egnet for undervannsgleder enn motsatt. Det er steinbunn med rikt maritimt liv og god sikt rundt utallige øyer.
Vi velger oss den (nesten) ubebodde øya Dia drøyt syv nautiske mil nord for Kreta. Har du flaks kan du her svømme med delfiner, og uansett kikke på vraket av et 20 meter langt og 130 år gammelt frakteskip som ligger på kun 12 meters dyp.
Det går daglige turbåter til Dia fra Kretas hovedstad Heraklion.
3. Tunisia: Tabarka
Snorkleentusiaster på Tunisia-tur blir fort skuffet, men det finnes flotte unntak, ikke minst Tabarka nordvest i landet, nær grensen til Algerie.
Denne kystbyen ligger ved et stort, fiskerikt korallrev, og er blant annet kjent for korallfiske og en festival for undervannsfotografering. Her er det mye å se på kun et par, tre meters dyp.
Le Merou og Loisirs de Tabarka arrangerer dykkeutflukter, primært for flaskedykking, men kan også hjelpe glade snorklere.
4. Italia: Cilento
Cilento nær Salerno i Campania-regionen har et eventyrlig kystlandskap med mange flotte snorklesteder. Det meste av Cilento-kysten tilhører den Unesco-beskyttede Cilento og Vallo di Diano nasjonalpark, og her kan du blant annet utforske Grotta Azzurra, Grotta d'Argento, Cala della Lanterna og den røde Grotta del Sangue.
Centro Subaqueo i Castellabate og Centro Santacroce i Sapri arrangerer dykketurer, men det kan være vel så greit å leie en liten båt av en lokal ungdom for noen timer og be ham ta dere rundt til de beste snorklestedene.
5. Malta: Gozo
Malta ble i fjor kåret til verdens tredje beste dykkedestinasjon av Diver Magazine. Øynasjonen er uansett et veldig trivelig sted å tilbringe noen ferieuker, og da vi var der sist (se egen reportasje) hørte vi om undervannsikt på opp mot 70 meter. Særlig rundt den vesle og avslappede øya Gozo finner du mange fantastiske grotter og klippeformasjoner. Fungus Rock på vestkysten og Den blå lagune på øya Comino er obligatoriske stopp. Har du skikkelig flaks kan du støte på delfiner, men de dukker hovedsakelig opp i vintermånedene. Vrakdykking er populært og om du vil kan du gå dypere.
6. Tyrkia: Alaçati
Den vesle byen Kas et stykke vest for Antalya er et av Tyrkias mest populære utgangspunkt for dykking, mens snorklere vil ha bedre utbytte av å dra mot Izmir-provinsen på vestkysten, gjerne rundt byen Alaçati. Området er svært mye brukt av vindsurfere, og av hensyn til disse er det store begrensninger på turistbåttrafikken, noe som kommer snorklere til gode. Vannet er krystallklart og livlig.
Seferihisar og Çe¿me er også gode utgangspunkt i nærheten.
7. Spania: Menorca
Mallorcas søsterøy Menorca er et Unesco-beskyttet biosfærereservat og en boltreplass for mengder av eksotisk fisk og andre sjødyr. Den drøyt 200 kilometer lange kystlinjen har dessuten flust med spennende undervannsgrotter og sikt på opp til 40 meter.
Cala Galdana, Cala Mitjana, Es Grau og Macarella er anbefalte steder å ta en titt på livet under vann. Snorkleutstyr er å få kjøpt eller leid overalt på øya.
8. Kypros: Zenobia
Dette regnes blant verdens ti mest fascinerende skipsvrak å dykke på, og selv snorklere vil kunne få seg en opplevelse for livet. For selv om bilferga Zenobia, som gikk ned på sin jomfruseilas utenfor Larnaca på Kypros sørkyst i 1980, ligger på 42 meters dyp, er toppen av vraket kun 16 meter under overflaten og sikten opp mot 50 meter.
På de 30 årene som har gått siden forliset har en rekke fiskearter funnet sitt hjem om bord, og du kan treffe på blant annet barrakuda og papegøyefisk.
9. Frankrike: Porquerolles
Store deler av den tre ganger syv kilometer store øya, Porquerolles, utenfor byen Hyères i Provence er beskyttet naturreservat med en frodig og fargerik undervannsfauna. Sandstrendene finner du på nordsiden, mens sørkysten har mer steinbunn og klipper, og er dermed bedre egnet for snorkling etter fisk. Driver du flaskedykking finner du også spennende vrak litt lenger ute.