Eptinezumab, også kalt Vyepti, er et medikament anbefalt av National Institute for Health and Care Excellence (Nice) for å forebygge migrene hos tusenvis av voksne der minst tre tidligere forebyggende behandlinger har mislyktes, skriver Evening Standard.
Medikamentet tas intravenøst på sykehuset hver 12. uke og virker for å avverge migrene.
Et års forbruk av medisinen er imidlertid meget dyrt og koster over 60.000 kroner, selv om legemiddelfirmaet Lundbeck har gått med på å gi NHS rabattert pris.
Det bekymrer Rob Music, administrerende direktør i Migraine Trust.
– Selv om det er gode nyheter at det finnes et annet behandlingsalternativ for mennesker som lever med denne smertefulle, svekkende og utmattende hjernesykdommen, er det avgjørende at de som er kvalifiserte til å bruke den faktisk kan få tilgang til den, sier han.
Utfordring i tilgjengeligheten
Music forteller om meget positive resultater fra medisinen.
– Denne nye klassen av medikamenter har forandret livet for mange mennesker med migrene i Storbritannia.
I tillegg til bankende hodesmerter, lider mange mennesker av andre symptomer som å føle seg syk, være syk og økt følsomhet for lys eller lyd.
– Den har tillatt mange å gjøre ting migrene har hindret dem fra å kunne gjøre tidligere, som å kunne jobbe fulltid og reise, sier Music.
Han mener det største problemet ligger i tilgjengeligheten.
– Uheldigvis er for mange som plages av migrene, og som er kvalifiserte til å bruke medisinen, ikke i stand til å få tak i den, sier den administrerende direktøren.
Foreløpig ikke godkjent i Norge
Vyepti ble godkjent ev europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) i november 2021 og denne godkjenningen gjelder også for Norge. Legemiddelet er en såkalt CGRP-hemmer, et middel som brukes som forebyggende for pasienter med alvorlig migrene.
Om behandlingen skal innføres på norske sykehus avgjøres av Beslutningsforum.
– Det er Beslutningsforum som avgjør hvilke legemidler som skal finansieres av det offentlige og tas i bruk på norske sykehus. En slik beslutning er foreløpig ikke tatt, sier overlege ved Statens legemiddelverk, Ingrid Aas til Nettavisen.
Videre forteller Aas at ikke alle har god effekt av CGRP-hemmere og at behandlingen er kostbar. I Norge bruker mange paracet for å dempe smertene.
– Reseptfrie legemidler som paracetamol kan være god smertelindring, men ofte trengs mer spesifikke reseptbelagte legemidler til behandling av migrene, sier overlegen.
Bruken av legemidler som er godkjent i det europeiske legemiddelsamarbeidet kan være ulik. Det er derfor ikke sikkert Vyepti vil bli tilgjengelig i Norge.
– Beslutninger som handler om offentlig finansiering, det vil si hvorvidt en behandling skal tas i bruk på sykehus eller komme på blå resept, gjøres nasjonalt i hvert enkelt land, sier Aas.