HELSINKI (Nettavisen): Det foregår nærmest konstant en krangel om hvilken nettleser som er mest sikker for deg som bruker. Internet Explorer har fått mye tyn i mange år, men etter hvert som Firefox har fått en stadig større brukermasse begynner også denne nettleseren i stadig større grad å bli utsatt for angrep.

Når vi de siste gangene har møtt F-secures forskningssjef Mikko Hyppönen har han benyttet seg av Googles Chrome-nettleser. Da vi igjen møtte ham denne uken la vi merke til at han hadde gått over til den norske nettleseren Opera.

Les også første del av vårt møte med Hyppönen: - Vi er livredd for virus

- Opera er ikke særlig bra
På spørsmål om hvilken nettleser han mener er den tryggeste, kastet han inn en brannfakkel i debatten.

- De nettkriminelle angriper de store massene, og det er primært Firefox og Internet Explorer. Her bruker jeg Opera. Ingen bruker Opera, for Opera er ikke en særlig god nettleser, men da er man i alle fall trygg, mener Hyppönen.

Les også Operas svar til Hyppönen: - Dette er direkte feil

Opera fikk sikkerhetssmekk
Det gjør han til tross for at det føderale sveitsiske tekniske forskningsinstituttet ETH Zurich nylig slapp en forskningsrapport som var svært skeptiske til nettopp sikkerheten i Operas nettleser.

Forskerne hadde funnet ut at tre uker etter at en sikkerhetsoppdatering ble gjort tilgjengelig for nettleseren, så var det bare 24 prosent av brukerne som faktisk hadde oppdatert. Dette til tross for at nettleseren automatisk sjekker etter oppdateringer en gang i uken.

Problemet er ifølge forskerne at oppdateringsrutinene i Opera er så omfattende at folk flest ikke tar seg bryet med å oppdatere.

Få brukere, få angrep
Men Hyppönens argumentasjon er veldig enkelt: Det er så få som benytter seg av Opera, at de nettkriminelle i liten grad tar seg bryet med å utnytte de sikkerhetshullene som eventuelt skulle eksistere.

Opera har forøvrig annonsert at enklere oppdateringsløsninger vil komme i versjon 10 av nettleseren, som for tiden er under utvikling.

Kjent for å anbefale uvanlige ting
Dette er ikke første gangen Mikko Hyppönen går ut og anbefaler litt utradisjonelle ting. Så sent som i april i år ga han en klar anbefaling om å ikke benytte seg av Adobes offisielle program for å lese PDF-fokumenter, Adobe Reader. Årsaken er at programmet er ekstremt utbredt, samtidig som det i liten grad blir holdt oppdatert.

Sikkerhetshull i Adobe Reader blir i stor utstrekning brukt av nettkriminelle til å infisere datamaskiner med gammel versjon av programmet med skadelig programvare.

I motsetning til nettlesere har han ikke anbefalt en erstatning til Adobe Reader, fordi hans mål er at folk i så stor grad som mulig bør benytte forskjellige typer programvare. Det er når en form for programvare blir kjempestor, og sikkerhetshullene blir avslørt, at de virkelig store problemene dukker opp.

Hvis du ikke ønsker å undersøke alle alternativene selv, så kan Foxit Reader anbefales. Den er gratis og betydelig raskere enn Adobes program.

Les også Operas svar til Hyppönen: - Dette er direkte feil