Gå til sidens hovedinnhold

Fra holdning til handling

Slik sparer du enkelt både penger og miljø!

(SIDE2): Alle kan ikke gjøre alt, men alle må være med å bidra for et bedre miljø og klima.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Med disse ti enkle tipsene blir både lommeboka og naturen mer fornøyd.

1 Miljøvennlig bærenett
Bruk tøynett i stedet for plastposer når du handler. Plastposer lages av olje, som er den største drivkraften i klimakrisen og det går med hele to kilo olje til å lage én kilo plast. Et miljøvennlig bærenett får du i mange farger, størrelser, prisklasser og varianter. En plastpose koster ikke mer enn mellom femti øre og en krone, men en krone her og en krone der blir til slutt en større sum. En plastpose blir ofte brukt bare en gang og den bruker mellom ti og hundre år på å brytes ned i naturen. Et bærenett, derimot, koster fra noen tiere opp til flere hundrelapper, men kan brukes i årevis.
Konklusjonen er enkel: både miljø og forbruker vil tjene på å kutte ut plastposer.

2 Pante flasker
Å pante er en liten, men viktig innsats for en stor sak. Gjenvinning av aluminium krever 95 prosent mindre energi enn å lage ny aluminium. Gjenvinning av plast er mer miljøvennlig enn å produsere ny plast av olje. Panting gir deg dine egne penger tilbake, og ved å pante andres flasker tjener du jo faktisk noen kroner her også.

3 Bytt til sparepære
En sparepære bruker 80 prosent mindre strøm enn en vanlig lyspære og varer dessuten lengre. Spar miljø og reduser strømutgifter.

4 Velg kollektivt
Lar man bilen stå sparer du atmosfære for forurensende CO2-utslipp samt drivstoffutgifter. Velger du å sykle eller å gå får du også gratis trim!

5 Kjøp brukt
Du trenger ikke å kjøpe alt nytt. Bruktbutikker og loppemarked finner du de fleste steder. Her kan du gjøre et kupp når det gjelder både klær, møbler, kjøkkenredskap og lignende. Vintageklær er både stilig og trendy. Du finner også mange gode tilbud på nettet.

6 Slå av ting du ikke bruker
Trekk ut ladere og slå av lyspærer i rom du ikke oppholder deg i. Skru TV, stereoanlegg og DVDspillere helt av. Disse elektriske apparatene bruker en del strøm selv om de ikke brukes.

7 Skriv handlelister
Vit hva du trenger når du skal i butikken for å handle. Handlelister hjelper deg med å unngå impulskjøp som ofte er ting du egentlig ikke trenger. Dermed slipper du å kjøpe mer enn du spiser. Velg produkter med svanemerket, og velg mer frukt og grønt fremfor storfekjøtt. Kjøttproduksjon er blant de verste kildene til utslipp av metan, den nest farligste klimagassen.

8 Bruk opp restene
Reduser avfallsmengdene ved å bruke opp gårsdagens middagsrester. Ta med restene som lunsj eller bruk de som utgangspunkt for en ny middagsrett. Lag din egen komposthaug om du har muligheten til dette - det er den beste hagejorda.

9 Vann fra springen
Bruken av flaskevann er inntil 2000 ganger mer energikrevende enn å få drikkevannet levert i springen. Kjøp derfor en drikkeflaske som kan vaskes i maskin og fyll den med vann framfor å kjøpe vann i butikken som blir dyrt både for deg og miljøet.

10 Dropp tørketrommel
Heng opp klærne og la de lufttørke. Dropper du for eksempel 3 tromlinger hver uke, kan du spare rundt 500 kroner på strømregningen i løpet av et år. Hvis du hater stive håndklær kan du kombinere og følge dette rådet: Tørk dem på stativ til de nesten er blitt tørre og hiv dem inn i trommelen i 10 minutter.
Det er lett å redusere strømregningen, både den som betales av deg, og den som betales av naturen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!Kilde: www.gronnhverdag.no www.pant.no

Kommentarer til denne saken