Gå til sidens hovedinnhold

Milliardavtale for eiendomsgigant

Norwegian Property er i gang med å selge unna alle sine hoteller. Dermed slipper de et stort finansielt problem.

Fredag melder eiendomsgiganten Norwegian Property at de har skrevet en intensjonsavtale om salg av hotellselskapet Norgani for 11,2 milliarder kroner.

NA24 – din næringslivsavis

Intensjonsavtalen gjør at Norwegian Property har en eksklusiv part frem til utgangen av mai å forhandle med, men navnet på kjøperne vil først være offentlig når kjøpekontrakten er signert.

Budet representerer en total verdi på 11,1 milliarder kroner i tillegg til kompensasjon for netto kontanter generert av Norgani i første halvdel 2008, estimert til ca 100 millioner kroner.

Halv milliard
En sluttført transaksjon vil gjøre opp alle selskapets forpliktelser til sine partnere i Oslo Properties AS samt frigjøre ca 500 millioner kroner i kontanter for Norwegian Property. Selskapets opprinnelige investering i Oslo Properties AS var NOK 350 millioner i oktober 2007.

I fjor høst vant nemlig Norwegian Property drakampen om å kjøpe det børsnoterte hotelleiendomselskapet Norgani. Men prisen var stiv, mente flere aktører. Selger, blant annet det svenske private equity-fondet EQT, hadde muligheten til å få betalt i aksjer dersom man ikke kunne komme opp med kontanter. Og det ville ha utvannet aksjonærene i det stotre eiendomsselskapet betydelig.

Løser utfordringer
- Denne transaksjonen løser alle de kortsiktige finansielle utfordringene til Norwegian Property. I tillegg vil kapitalgevinsten og frigjøring av kontanter skape en større finansiell muskel i et market med mange gode investeringsmuligheter, sier administrerende direktør Petter Jansen i en pressemelding.

Eiendomsmarkedet har vært en del mindre sterkt i 2008 enn i 2007 etter omfattende kredittproblemer verden over, men etter salget av Norgani-porteføljen vil det gjeldstunge Norwegian Propertys gjeldsandel være nede i 70 prosent. Selskapet vil også ha en kontantbeholdning på nærmere en milliard kroner, etter at selskapet har betalt ut utbytte. Samtidig har selskapet bundet nær 90 prosent av gjelden sin til langt bedre betingelser enn hva man oppnår i dag.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene