Gå til sidens hovedinnhold

Milliardene ruller inn

Mick Jagger er 64 år, tvinner verdens flotteste kvinner rundt lillefingeren og spiller inn mest penger av alle. Fremdeles noen som lurer på hvorfor han er så energisk?

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Selv om det bare er rock 'n' roll, er det verdt milliarder. Skatteflyktningene Stones pågående verdensturné «A Bigger Bang» har allerede før kveldens konsert på Valle Hovin spilt inn mest penger av alle turneer noensinne.

NA24 - din næringslivsavis

I sommer var det 45 år siden Rolling Stones opptrådte i London for første gang. Da var den eldste av de, Charlie Watts, 21 år. Nå er han 66, mens Mick Jagger og Keith Richards er henholdsvis 64 og 63.

Flere milliarder
Mick Jagger og gjengen spilt og sunget inn over tre milliarder kroner på «A Bigger Bang» alene. Det slår U2s Vertigo-turné, som tidligere toppet listen med innspilte 2,3 milliarder kroner, og det er atskillig mer enn de rundt 950 millionene som det var ventet at turneen ville spille inn totalt.

Dette er andre gang rockerne stikker innom Norge under denne turneen. I starten av september gjestet de Bergen, og her i likhet med de fleste andre steder de har opptrådt spilte de inn flere millioner.

- Vi har solgt 20.000 billetter og det dreier seg om en omsetning på over 20 millioner kroner, fortalte presseansvarlig Frank Østevold i Bergen Live til NA24.

At omsetningen blir noe mindre på Valle Hovin der det er plass til atskillig flere er lite trolig, selv om billettene onsdag selges for under halve prisen av pålydende på svartebørsen, er store deler solgt fra arrangørens side.

Så langt har den evigunge rockegruppen opptrådt godt over 100 ganger for flere millioner fans på denne turneen alene, og det tross flere problemer underveis.

Klin kokos
Det mest dramatiske var kanskje når Keith Richards måtte operere hodet etter at han falt ned fra en palme på Fiji. På konserten bandet nylig holdt i svenske Göteborg var Richards så ustø at han holdt på å falle av scenen, men det skal skyldes at mannen var full og ikke at han hadde etterdønninger fra skaden.

- Keith sto og lente seg mot Ron, hvis ikke hadde han ikke klart å stå oppreist. Han gjentok hele tiden: «My friend, my friend, my friend...», ifølge en som var på konserten.

For øvrig skal han også den senere tiden ha innrømmet at han en gang sniffet sin egen far.

- Kokainbiten var tull. Jeg sa at jeg delte ham opp «som» kokain, ikke «med». Jeg tok av lokket (av urnen til faren) og ut kommer deler av pappa på spisebordet, og jeg tenker «jeg kan ikke bruke støvkluten til dette», forteller Richards i det ferske intervjuet.

Det har også vært problemer med Mick Jaggers stemme, og turneen måtte ta et avbrekk da Jagger dro hjem til Storbritannia for å tilbringe tid med sin syke far, som døde 11. november.

«The show must go on» er tydelig en frase som de pengeglade herrene følger.

Spiller på julebordet
Men foruten denne turneen er det flere ting som gjør at steinguttene ruller store pengesekker inn på kontoene. Foruten inntekter på royalties og lignende håver de også inn penger på egne avtaler og krumspring.

Som eksempel meldte Keith Richards nylig at han har signert en rekordbra bokavtale, verdt hele sju millioner dollar.

Boken er ventet i butikkhyllene våren 2010 og det er New York-forlaget Little, Brown and Co som punger ut. Prisen ble presset opp i en budrunde mellom ulike forlag og er meget høy, med tanke på at musikkbaserte bøker tradisjonelt sett ikke selger så godt. Til eksempel måtte Eric Clapton nøye seg med «kun» 5 millioner dollar for sin kommende biografi.

Dersom det skulle være problemer med å bestemme hvilken musikk man skal ha på for eksempel julebordet kan en løsning være livemusikk fra disse verdenskjendisene. De aldrende rockeguttene i Rolling Stones, med hele bandet, kan komme og spille dersom du hoster opp rundt 51 millioner kroner, men for den prisen får man både ett minne for livet og enormt mye PR.

En ting er at de tjener mye penger, men de har også et høyt forbruk. For å få reddet opp i det har de kommet frem til noen kreative spareløsninger.

Skatteflyktninger
Siden 1986 har bandet nemlig «kun» betalt 48 millioner kroner i skatt, av et beløp på 2,9 milliarder kroner. Dette er penger de har fått inn gjennom rettigheter, og skattesatsen har kun vært på 1,6 prosent de siste 20 årene.

Bandet begynte å investere i Holland i 1972 ettersom de visstnok ikke skal ha stolt på britiske finanshus. Siden da har de vært skatteflyktninger.

I Nederland er det ikke skatt på royalties. Selskapet deres, Promogroup, har kontorer i både Nederland og Karibia, og det gir bandet skattefordeler.

Dokumenter som ble publisert i Nederland i starten av august i fjor viser at sir Mick Jagger, Charlie Watts og Keith Richards har benyttet seg av utenlandske stiftelser og selskaper for å sikre seg skattefordeler.

Opplysningene nådde offentligheten etter at de tre aldrende popstjernene satte opp en stiftelse for å sikre seg at arvtakerne ikke vil begynne å krangle når de dør. Det som skal ha satt fart i opprettelsen var at 62 år gamle Richards måtte gjennomgå hjernekirurgi.

De evigunge guttenes formuer er blitt hemmelig investert de siste 35 år. Stiftelsene som nå er opprettet, vil kontrollere rettighetene til bandets musikk, opptredener, varer og filmer. Det at skattesatsene deres kom for en dag skyldes at man ifølge nederlandsk lov må offentliggjøre en del informasjon ved opprettelsen av slike stiftelser.

Dette er gjengen verdt
Charlie Watts skal være god for 80 millioner pund, eller 962 millioner kroner. Sangskribentene Keith Richards og Sir Mick Jagger skal være gode for henholdsvis 2,2 milliarder og 2,46 milliarder kroner.

Formuen til det tidligere bandmedlemmet Bill Wyman, som forlot gruppen i 1992, er ikke kjent.

Bandmedlemmet Ronnie Wood ikke er med på listen fordi han først ble medlem i 1975 og ikke er med i Promogroup.

Totalt skal alle de aldrende medlemmene av Rolling Stones være verdt 6,8 milliarder kroner. Til sammenligning skal Pink Floyd ha verdier for rundt en milliard og Queen være gode for 833 millioner kroner.

Enorm scene
Det er for øvrig ingen liten scene eller et lite crew som dras med på konserten som gjester Oslo onsdag kveld.

250 scenearbeidere begynte å rigge allerede på lørdag, og onsdag står den gigantiske scenen, 100 meter bred og 30 meter høy, ferdig for 144 gang.

Til enhver tid er det tre slike scener i omløp rundt omkring i verden. De utgjør til sammen 480.000 tonn stål, treplater, høyttalere, plastbiter, skruer og tau.

Kilder: The independent, Bloomberg, ANI, AP, This is money, Expressen, Reuters, di.se, DinaPengar.se og Sunday Times.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka