Gå til sidens hovedinnhold

Milliardtap etter valutasmell

Dundrende underskudd for Kongsberg Automotive etter store tap på valuta.

Kongsberg Automotives gikk på en valutasmell i fjerde kvartal.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Store deler av gjelden er i knyttet til lån i norske kroner, amerikanske dollar og euro. Totalt fikk de en negativ valutaeffekt på 85,6 millioner euro i kvartalet. I tillegg økte rentekostnadene.

Det ga et dundrende underskudd i fjerde kvartal 2008.

Store underskudd
Før skatt vokste tapet til 119,8 millioner euro fra et tap på 2,4 millioner euro i tilsvarende periode året før. I norske kroner er underskuddet på 1,05 milliarder for de siste tre månedene i 2008.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) viser et underskudd på 8,6 millioner euro fra et overskudd på 9,3 millioner euro i samme kvartal 2007. Driftsinntektene økte derimot til 179,6 millioner fra 108,2 millioner.

Det ordinære driftsresultatet ble negativt påvirket av nedskrivninger og avskrivninger og havnet på minus 24,3 millioner euro mot 5,2 millioner euro i pluss i fjerde kvartal året før.

Ingen tegn til bedring
- Det er veldig vanskelig å spå markedet i tiden fremover, heter det i resultatrapporten fra selskapet.

Kongsberg Automotive skriver at de ikke ser noen tegn til en kortsiktig bedring i hovedmarkedene.

- Vi vil fortsatt justere våre ressurser til markedsforholdene. Det går på både direkte og indirekte arbeid, skriver selskapet.

I 2008 ble antallet ansatte redusert med 2.647 eller rundt 23 prosent. Totalt stengte de syv fabrikker som et ledd i 13 restruktureringstiltak. Ytterligere restruktureringer blir initiert løpende.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken