Gå til sidens hovedinnhold

Millionene strømmer inn for utelivs-milliardæren

Eier de fleste byggene på Torget.

- I år ligger totaløkningen på åtte prosent. Som gjør at restaurantene vil omsette for nærmere 90 millioner kroner totalt, sier Bjørn Hanevik til BA.

53-åringen eier de fleste byggene på Torget. Der driftes serveringssteder som Harbour Café, Harbour Kai, Harbour bar, Scruffy Murphys, Tonga Bar samt utleie til Zupperia.

I regnskapet ligger også Michelsen på Festplassen. I 2014 åpnes to nye restauranter, en i Hollendergaten og en Asian Fusion i det nye hotellet hans i Finnegården.

Selv om det har vært mye turbulens og stenging på Zachen – som igjen har ført kunder over til hans steder – håper Hanevik på ro i området.

– Våre serveringssteder har en unik beliggenhet året rundt. Det er ingen grunn til å tro at vi vil tape kunder. Zachen er mye mer avhengig av sommeromsetningen. Men det er best for alle at det blir ro på der nå. Det vil gagne alle som driver virksomheter i området, mener Hanevik.

Milliardær
Hanevik-gruppen består av cirka 35 selskaper, omtrent alle hundre prosent eid av Hanevik selv. I 2012 fikk «gruppen» et overskudd etter skatt på 26 millioner kroner. Egenkapitalen er likevel oppsiktsvekkende god – fordi bankgjelden er lav.

Hanevik eier en rekke lukrative eiendommer og tomteområder. Disse har en samlet verdi på cirka 900 millioner kroner. Han eier aksjer og obligasjoner for cirka 400 millioner kroner. Mens bankgjelden «bare» er på 154 millioner.

Dette gjør Hanevik til milliardær med god margin – en formue som er bygget opp fra null.

– Det går fantastisk godt for tiden, ja. Jeg har kontroll på alle leddene, både eiendoms- og driftssiden. Hadde Zachen vært eid og drevet av ett menneske, ville ikke de hatt noen problemer. Da hadde de sluppet interne stridigheter.

– Jeg holder bena på jorden, bygger sten for sten. Ikke alt blir til gull, men man må tørre å satse for å få det til, mener han.

Stor på spill
Grunnlaget for milliardverdiene var suksessen i spillmarkedet. Hanevik er fremdeles stor på feltet.

Blant annet drifter selskapet hans spillvirksomheten på Fjordline sine båter, samt at de leverer software og hardware til 60 prosent av bingohallene i Norge (sammen med broren og en kollega fra Oslo).

Men det er eiendom som gir den store gevinsten nå. I Haukdalen ønsker han å omregulere en industritomt til boligformål. Dette kan gi 45–50 nye leiligheter. Han skal snart starte bygging av Rothauggarasjen sammen med andre investorer.

Frossen frukt og helse
Og han jobber med et internasjonalt prosjekt som han tror kan bli en gigantisk suksess.

– Det går i frossen frukt. Den spanske stat har vært med på en ti år lang forskning på området. Og det skal bygges fabrikker der frukten er best. Dette blir en global virksomhet. Min oppgave er å bli leverandør for det nordiske markedet, påpeker Hanevik på telefon fra golfbanen på Marbella.

53-åringen kan også kapitalisere på nordmenns «god helse»-besettelse.

Nå har han startet firmaet Lifebeat, et senter for forebyggende avanserte helseundersøkelser som holder til i underetasjen til Volvat på Lagunen. Her kan man blant annet ta kalsiumscore på hjerte, lunge, mage og nyrer. Dette er et samarbeid med en tidligere kreftoverlege på Haukeland sykehus, Dagfinn Øgreid.

– Dette er blitt kjempepopulært. Vi har vært fullbooket de siste ukene. Kundene får raske svar på egen helsesituasjon. Blant annet kurerer vi klaustrofobi, sier Hanevik smilende.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken