Gå til sidens hovedinnhold

Kuler og krutt i Minneapolis

Ingenting ser ut til å egge fantasien mer enn vrengebildet av USA. I Minneapolis lever legendene videre.

HTML EMBED

FÅ TIPS TIL OPPLEVELSER I MINNEAPOLIS

Straks jeg er innenfor merker jeg den svake angen av mugg. Den blander seg med en innestengt, søtlig eim av øl og sigarettrøyk.

Her, i den kjølige og fuktige luften inne i sandsteinfjellet i utkanten av Minneapolis og «tvillingbyen» Saint Paul, er det som om odøren henger i, fra den gang gangsterne søkte ly her etter raid i de andre storbyene i Midt-Vesten. Den gang illegale spritbuler som Castle Royal var foretrukne skjulesteder.

– Dorsey Brothers og Cab Calloway var de store trekkplasterne her på 30-tallet, forklarer Anne Hofmann, markedssjef hos Wabasha Street Caves.

Hun tar meg forbi en solid bardisk og bort til dansegulvet. Stedet har siden velmaktsdagene skiftet navn til Wabasha Street Caves, og tjent både som diskotek og lager. Lite er likevel endret siden mellomkrigstiden. I et øyeblikk er det som om en skjev barkrakk gynger ørlite på seg, og snippen av en gråsort frakk runder et hjørne innover i grotta.

– Der danset John Dillinger, sier Anne og nikker mot det slitte gulvet.

Forbudstidens USA, med sitt omfangsrike mytegalleri, har på forunderlig vis fått nytt liv i den gamle gruvegangen.

Saken fortsetter under bildet

Kriminell forbudstid i Minneapolis

Gangsternes fascinerende liv og virke i byene i Midtvesten skygger for mange av de andre åpenbare, kulturelle attraksjonene i tvillingbyene Minneapolis–Saint Paul. Ingenting ser ut til å egge fantasien mer enn vrengebildet av USA.

I sentrum av Minneapolis er det angivelig flere kulturinstitusjoner innenfor en radius på én kvadratkilometer, enn det er til sammen i hele Norge. Likevel er det historiene om Dillinger og Ma Barker som mest pirrer min nysgjerrighet. De dramatiske tidene i forbudstidens USA skapte folkloristiske myter som spredte seg over hele verden, og som siden er reprodusert i form av utallige filmer, tegneserier, hørespill (tenk «Dickie Dick Dickens», for eksempel), mote og mye, mye mer.

– Hvorfor fant gangsterne seg så godt til rette akkurat her, spør jeg derfor med gutteaktig iver, og Anne har svaret på rede hånd.

– Korrupsjon, forklarer hun uten å blunke.

– På slutten av 1920- og begynnelsen av 1930-årene inngikk byens legendariske politimester John O’Connor et slags partnerskap med gangsterne. «O’Connor-systemet» tillot dem å oppholde seg i Saint Paul mot at de skjerpet seg og fulgte loven. Det var lovløse tider, men innenfor gitte rammer.

Det ga velkjente kriminelle som samfunnsfiende nummer én John Dillinger, The Barker Gang, Machine Gun Kelly og Baby Face Nelson en frihavn, men de klarte ikke å holde seg i skinnet så veldig lenge.

Innerst i nattklubben Castle Royal lå det en illegal bar – en såkalt speakeasy – og til slutt, da flere høyprofilerte kriminalsaker havnet på politimesterens bord, falt systemet sammen.

Lenge ble Dillinger og kompani tipset om når FBI var i byen. Da kunne de for eksempel gjemme seg i den ulovlige baren inne i gruven, som var godt skjult av sopplantasjer (sic) både foran og bak, med hemmelige inngangsdører det nærmest var umulig å finne i mørket.

– Verdens beste undergrunnsbar, understreker Anne stolt, og svinger plutselig en Tommy Gun foran meg nærmest for å understreke akkurat det.

80 år etter Machine Gun Kellys storhetstid på Royal Castle er myten om ham fortsatt høyst levende. En fascinerende kontrast til Minnepolis–Saint Pauls mange andre, mer mondene attraksjoner.

Saken fortsetter under bildet

Kulturbyen Minneapolis

Tvillingbyene har av flere anerkjente tidsskrifter høstet anerkjennelse som én av USAs fremste byer innenfor kunst og kultur, og i sentrum ligger de ulike institusjonene på rekke og rad.

I byens storstue The Guthrie Theater kan du for eksempel oppleve noen av landets fremste scenekunstnere – skuespillere som du vil kjenne igjen fra utallige filmer og tv-programmer på norske skjermer.

Teateret ved elven Mississippi har tilhold i ett av byens gedigne signalbygg, bare et steinkast fra den karakteristiske Stone Arch-broen og St. Anthony-fossefallene.

Vegg i vegg ligger Mill City-museet med ruinparken som forteller historien om områdets store produksjon av korn. Videre vestover mellom Washington Avenue og Mississippi går det deretter slag i slag, med museer, teatre, gallerier, restauranter og konsertlokaler.

– Minneapolis og Saint Paul renner over av kulturtilbud. Det er veldig tilgjengelig, ikke minst fordi det også er billig, forklarer Yuko Miyamoto, som har bodd i byen i mer enn 20 år.

Dagen etter er vi på en annen av byens «institusjoner» – legendariske Dakota Jazz Club & Restaurant. Her blir du servert de lekreste middagsretter mens du lytter til jazzlegender som Joe Sample, Bill Frisell og Al Dimeola – eller et suverent ensemble fra Brasil som i kveld.

Artistene som kommer hit betrakter seg som familievenner. De vandrer ofte ubesværet rundt blant publikum. Det samme gjør innehaver og eier Lowell Pickett. Han har, som så mange andre i byen og delstaten, aner i Norge.

– All denne kunsten og kulturen gjør noe med folk, filosoferer Yuko under desserten.

– Etter tsunamien i 2004 ble det holdt en spontan veldedighetskonsert her, og på kort tid fikk vi samlet inn 25 000 dollar. Vi befinner oss kanskje i et konservativt belte av USA, men Minneapolis er annerledes – et åpent og tolerant samfunn der folk har stor omtanke for hverandre.

– Er det de humanistiske verdiene knyttet opp mot alle museene, teatrene og galleriene som har lagt grunnen for det, spør jeg ledende.

– Kanskje det, undrer Yuko, som om hun ikke har trukket den parallellen tidligere.

I bakgrunnen forlater musikerne scenen, men kommer fort inn igjen. Publikum gir ikke slipp på Luisa Maita og bandet hennes. Her vet man å verdsette kvalitet.

Saken fortsetter under bildet

En verden av spisesteder i Minneapolis

Eat Street spenner over et område på hele 17 kvartaler. I amerikanske storbyer er etniske kjøkken ikke uvanlig, men få steder er de så konsentrerte som akkurat her.

Her finner du alt fra tibetanske og somaliske, til svenske og tyske restauranter tett i tett. Det er som om all verdens kjøkken er på ustilling. Det arrangeres sågar bussturer – Carl’s Ethnic Market and Hidden Gems bus tours – gjennom området for at både byens innbyggere og besøkende skal komme tettere på, og få smaksprøver underveis.

– For meg som kommer utenfra, er Minneapolis–Saint Paul en oase som alltid kan by på noe nytt og spennende. Byen blir aldri kjedelig, heller ikke på matsiden, sier Yuko.

HTML EMBED

9 opplevelser i Minneapolis

Mall of America

Mall of America er ett av verdens største kjøpesentre, og ett av USAs fremste reisemål med flere enn 520 butikker under ett tak. Det er for øvrig ikke moms på klær i Minnesota, noe som gjør dette til et veldig populært reisemål også for shoppingglade nordmenn.

Guthrie Theater

Guthrie teatret har flere av landets beste skuespillere i ensemblet, og setter ofte opp kjente amerikanske stykker og internasjonale klassikere. Bygget ved elven Mississippi er i seg selv en opplevelse.

Wabasha Street Caves

I Wabasha Street Caves arrangeres fremdeles festaftener med dans og annen moro, slik de gjorde i de glade 1930-årene. Du kan også delta på sightseeing inne i fjellet, eller ta Saint Paul Gangster Tour, der du får en innføring i det kriminelle livet i Minneapolis–Saint Paul på 1930-tallet.

Mill City Museum

Mill City Museum ved Mississippis bredd forteller historien om byen og landet rundt, og hvordan kornproduksjonen i omlandet skapte millionbyen.

Walker Art Center

Walker Art Center er ett av verdens fremste samtidsmuseer, vakkert beliggende i utkanten av Minneapolis sentrum. I tillegg til de mange utstillingene, eget teater, kino og dansearrangementer, har teateret en utmerket restaurant.

Segway Magical History Tours

En annerledes, guidet rundtur i sentrum av Minneapolis, med Segways tohjulinger som transportmidler.

West Seventh Street

West Seventh Street er et populært shopping- og restaurantdistrikt sørvest for sentrum av Saint Paul. Selby Avenue er et annet kjent restaurantområde. Ikke langt derifra ligger Mickey’s Diner, kjent fra ulike amerikanske filmer, hvor det serveres typiske retter fra de samme filmene.

James J. Hill House

Det imponerende hjemmet i Saint Paul til jernbanebaronen Hill, mannen som grunnla Great Northern Railroad, og derigjennom dro i gang mye av den industrielle virksomheten i denne delen av USA.

Guidet mattur i Minneapolis

Å bli guidet rundt i Eat Street er en ypperlig måte å bli kjent med den mangslungne matkulturen i og utenfor Minneapolis på. Bli med Carl Antholz på hans Carl’s Ethnic Market and Hidden Gems bus tours, og smak deg gjennom all verdens mat.

Saken fortsetter under bildet

Fakta om Minneapolis–Saint Paul

Land USA
Innbyggere 3,6 millioner
Valuta 1 dollar = ca. 6 NOK
Landskode +1
Nødnummer 911

Turistinformasjon til Minneapolis

> Minneapolis
> Visit Saint Paul

Slik kommer du til Minneapolis

Icelandair har gode forbindelser til Minneapolis–Saint Paul via Reykjavik. Eventuelt kan du fly via New York med SAS eller United Airlines fra Oslo.

Vil du få sydd sammen en pakke, så har blant annet USA Spesialisten, Nordmanns-Reiser og USA Experten spesialkompetanse på landet.

Kom deg rundt i Minneapolis

Minneapolis er en miljøvennlig by, selv om bilen dominerer her som ellers i USA. Det er lagt godt til rette for sykling, og det er flere gågater. Metro Transit organiserer den offentlige transporten, som inkluderer busser og trikker. Det er billig (noen ganger gratis) og effektivt.

HTML EMBED

Gode restauranter i Minneapolis

Twin City Grill i Mall of America har klassisk amerikansk grillmat på menyen.

Hell’s Kitchen serverer typiske, nordamerikanske frokost- og lunsjretter.

The News Room har en avslappet atmosfære både ute og inne.

Dakota Jazz Club and Restaurant serverer gode retter og ofte ypperlig musikk.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Kommentarer til denne saken