Gå til sidens hovedinnhold

Mistet flydel i luften

Like etter take-off løsnet en vital del av flyet. Mens de 22 passasjerene var helt uvitende, kjempet flygerne med spakene for å nødlande flyet på Flesland.

Den dramatiske episoden, som klassifiseres som en ulykke av Statens Havarikommisjon, skjedde 31. januar i fjor, ifølge Bergens Tidende. 22 passasjerer var på vei fra Bergen til Florø med et Danish Air Transportfly da en bolt løsnet etter at flyet var kommet i luften.

- Jeg vil ikke krisemaksimere, men alle og enhver kan vel tenke seg hvordan dette kunne ha gått. Det er snakk om en vital del på flyet, sier Birger Andreas Bull, fungerende sjef for luftfartsseksjonen i Statens Havarikommisjon til BT.

Før flyet tok av, merket styrmannen at høyderoret var unormalt tungt, men antok at det skyldes vinden. Men etter take-off ble det klart at noe var galt med flyet. Roret ble så tungt at begge pilotene måtte fysisk kjempe med det for å holde kontrollen på flyet. Etter ett minutt i luften måtte flyet snu og nødlande på Flesland.

Passasjerene var uvitende om dramatikken som foregikk i cockpiten og fikk beskjed om at flyet måtte returnere på grunn av tekniske problemer. Det viste seg at to av tre bolter i det høyre høyderoret hadde falt av. En av boltene ble senere funnet igjen på rullebanen på Flesland.

Ifølge Havarikommisjonen er det franske flyverkstedet Air Littoral Industries årsaken til at boltene ikke var skikkelig tilskrudd. Flyet hadde vært inne til omlakkering hos dem i 1999, og har siden flydd med løse bolter. Men ettersom verkstedet nå er gått konkurs vil ikke Havarikommisjonen granske saken nærmere.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken