Gå til sidens hovedinnhold

Mistillit i Dagbladet

Mot en håndfull stemmer har journalistene i Dagbladet mistillit til sin egen sjefredaktør. Krisen viser hvor dramatisk nedbemanning er for en organisasjon. Alle er tjent med at tiltakene blir gjennomført ryddig og raskt.

For fire år siden var TV 2 Interaktiv i samme situasjon: Vi var de første som tok konsekvensen av nett-sammenbruddet, og vi fikk mye negativ spalteplass - også i Dagbladet. Nedbemanning er smertefullt. Både ledelse, fagforening og de som mister jobben har tunge dager.

En trygg arbeidsplass er et anker i hverdagen for de fleste av oss. Å miste jobben er dramatisk. Det er ikke til å komme fra. Men ofte er erfaringen heldigvis at man finner nye muligheter når det har gått litt tid.

At en bedrift sliter betyr ikke at hele verden er nattsvart, spesielt ikke for medarbeidere med innsatsvilje og kompetanse. Og de er det mange av i Dagbladet - som det var i TV 2 Interaktiv da vi måtte ri av stormen.

For Dagbladets redaktør - som andre bedriftsledere i lignende situasjoner - er det aller viktigste at man gjør de riktige valgene for bedriften og at man får bred aksept for kursen som velges. Hvis det betyr nedbemanning, er neste utfordring at de ansatte må føle at bedriften er rettferdig og konsekvent når man må velge hvem som må gå.

En slik prosess tar nødvendigvis tid, men man bør ikke bruke mer tid en nødvendig hvis utfallet er gitt. Før eller siden kommer det en smertefull dag for noen, og ingen er tjent med at sverdet henger over hele organisasjonen for lenge.

Derfor er situasjonen Dagbladet nå har kommet i dramatisk. En avis kan ikke leve i lang tid med en redaktør og en fagforening som ikke snakker sammen. Men samtidig er det ledelsen som må treffe de tunge valgene etter at de ansatte er hørt. Også de gangene valgene er upopulære.

Ballen er derfor nå hos Dagbladets styreformann Jens P. Heyerdahl. Han må rett og slett på banen med en klar tillitserklæring og ryggdekning for Dagbladets redaktør. Alternativt ta konsekvensen av det motsatte. Det Dagbladet minst av alt trenger er en periode med styringsvakum utløst av et feigt styre.

En skute i storm trenger styringsfart, en kaptein bak roret og et lojalt og innsatsfylt mannskap. Det setter meget store krav til samtlige - også de ansatte.

Hva mener du om Dagbladets omstilling? Er det for dramatisk å si opp 89 ansatte i en overskuddsbedrift? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?