Gå til sidens hovedinnhold

Bløffet om MMR-vaksinen

Lege forfalsket data og skremte tusenvis av småbarnsforeldre.

(SIDE2): I 1998 skrev den britiske legen Andrew Wakefield en rapport som skulle få konsekvenser for flere tusen barn verden over.

Ifølge Wakefield kunne nemlig MMR-vaksinen føre til autisme og den kroniske tarmsykdommen kolitt i små barn, og flere tusen foreldre verden over valgte å ikke vaksinere barna sine. Blant annet i Storbritannia førte det til at flere barn ble smittet med meslinger, og dødsfall ble rapportert.

Nå har det anerkjente britiske medisintidsskriftet British Medical Journal gått gjennom studien og avdekket at det hele var en svindel.

Ble en sannhet
- Da denne hypotesen ble allment kjent ble den veldig raskt en «sannhet» hos noen. Foreldre oppfattet at det var en sammenheng mellom MMR og autisme. Uroen og bekymringen hos foreldre har vært med på å gjøre at vaksinasjonsdekningen på MMR-vaksinen gikk ned i de årene, sier Marianne Riise Bergsaker, overlege ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Ifølge Folkehelseinstituttet førte rapporten og mediedekningen til at flere tusen foreldre valgte ikke å vaksinere sine barn i årene som fulgte. På det meste, i 2003, gikk vaksinasjonsdekningen ned med fire prosent blant toåringer her hjemme.

Det er ikke rapportert om dødsfall blant norske barn som kan kobles opp til manglende vaksine.

Avslørt
Allerede i 2004 ble rapporten trukket tilbake, da det viste seg at vaksinemotstandere hadde finansiert undersøkelsen.

I Wakefields studie hadde 12 barn blitt lagt inn på sykehus med et autismelignende syndrom, som følge av vaksinasjonen. British Medical Journal har nå sett på de tolv tilfellene og blant annet funnet at bare ett av barna hadde tegn på autisme, tre av dem hadde slike trekk før vaksinen og tre av barna var ikke autister i det hele tatt.

I tillegg var datoer endret og prøver forfalsket i rapporten.

Wakefield mistet i 2010 retten til å praktisere som lege i hjemlandet, og bor nå i USA der han jobber med autisme. Han har aldri innrømmet av studien er falsk.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken