Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har aldri hørt om ham

For folk på gata er litteraturprisvinneren helt ukjent.

GRØNLAND (SIDE2): Torsdag klokken 13 kunngjorde den svenske nobelkomiteen at årets pris i litteratur tildeles den kinesiske forfatteren Mo Yan.

Da vi tok turen innom Tanum på Grønland Basar torsdag ettermiddag var de akkurat i ferd med å bestille inn bøkene til vinneren.

- Vi har ikke bøkene inne nå. Vi har hatt inne bøker før, i 2010 hadde vi den norske utgaven av «Livet og døden tar rotta på meg», sier Tin fra Tanum.

FØLG MED PÅ HVEM SOM FÅR FREDSPRISEN MINUTT FOR MINUTT HER!

Ukjent
- Bøkene hans har fra tidligere av ikke vært særlig populære, og det er ikke en forfatter jeg kjenner særlig til. Men etter en forfatter har vunnet litteraturprisen så pleier bøkene å bli mer populære, og vi ser at salget stiger. Nå har vi bestilt alle bøkene hans på norsk, sier Tin til Side2.

De tre bøkene som er gitt ut på norsk er Rødt korn (1995), Store bryster og brede hofter (2011, original 1996) og Livet og døden tar rotta på meg (2010, original 1996).

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Tanum-arbeideren har selv ikke fått lest noen av bøkene.

- Nei, jeg har ikke lest bøkene. Men jeg blir jo nysgjerrig nå, og lurer på hvorfor han har vunnet. Jeg må lese meg opp, og se hvorfor han vant. Så det er absolutt bøker jeg skal lese utover høsten.

Nobelkomitten skrev om Mo Yan at han bruker «hallusinatoriske realisme» i en sammenslåing av «folkeeventyr, historie og det moderne». De sier også at han har et unikt språk, og at man straks kjenner ham igjen når man leser en halv side.

Prisen ble kunngjort av Svenska Akademiens Peter Englund i Stockholm i dag.

Den 57-år gamle forfatteren er generelt sett mest kjent for sin bok «Red Sorghum: A Novel Of China». Han er den første kineseren som har vunnet denne prisen i Nobels 111 år lange historie.

Da Mo Yan fikk ble informert om at han hadde vunnet var han i Kina sammen med sin 90 år gamle far, og kunne fortelle på telefon at han var «overlykkelig og redd», ifølge Guardian.

Mo Yan er et pseudonym som betyr «ikke snakk», og forfatterens egentlige navn er Guan Moye.

- Blir nysjerrig
På gaten spurte vi fem tilfeldige mennesker, og alle kunne fortelle oss at de ikke hadde hørt om forfatteren Mo Yan.

- Nei, jeg har aldri hørt om han eller noen av bøkene hans. Men nå vil jeg aboslutt lese en av bøkene hans, sier Paul Pajackouski til Side2.

John Platou Selvig vil også lese bøkene, nå som den har vunnet prisen.

- Jeg har aldri hørt om ham. Jeg burde kanskje ha gjort det men, det har jeg ikke. Men nå er det klart jeg blir nysgjerrig, sier han.

Mo Yan startet sin forfatterkarriére mens han fortsatt var soldat i Folkets frigjøringshær. Hans bøker henter ofte handling fra Shandong-provinsen hvor han selv er født.

Yan er ifølge Wikipedia oversatt til tolv språk, og har flere ganger blitt nevnt som kandidat til Nobelprisen i litteratur, før han nå altså fikk prisen.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken