(SIDE2): For Victoria Grøtting (18) fra Kristiansund har mobbing og trakassering vært en del av hverdagen siden hun gikk i 5. klasse. Det hele ble til slutt så ille at hun måtte flytte fra hjemstedet til Trøndelag.
Men på tross at hun forflyttet seg geografisk, hindret ikke det mobberne å ta kontakt med henne på andre måter.
I januar i år gikk hun hardt ut på sosiale medier etter at hun hadde fått en telefonopprigning fra et skjult nummer der hun ble bedt om å ta livet av seg selv.
«Jeg håper du som ringte med skjult nummer i dag leser dette og skjønner hvor lite greit dine handlinger var i håp om at du ikke gjør dette til en nestemann, fordi nettopp denne telefonsamtalen kunne ha gjort at den enkelte faktisk hadde tatt sitt eget liv», skrev hun i et innlegg på Facebook som gikk viralt, og endte opp med å bli delt over 24.000 ganger.
- Ble spyttet på og ropt etter i påsken
Victoria Grøtting bor nå i Trondheim der hun går siste året på videregående skole. Hun er ikke lenger plaget med mobbing på daglig basis, men forteller at hun havnet i en lite hyggelig situasjon på lørdag da hun var tilbake i Kristiansund i påskeferien.
- Jeg kom nylig fra en tur på byen, der jeg bare skulle innom en frisørsalong. Da ble jeg dyttet, spyttet på og fikk kommentarer som «Synd at du ikke har hengt deg ennå» og «Vi kan gjerne hjelpe deg å hoppe fra broen i kveld», sier Grøtting til Side2.
Hun forteller at hun fortsatt er satt ut av episoden.
- Det som skremmer meg mest er at folk rundt ikke stopper og forsøker å hjelpe. Det var voksne folk til stede som bare smilte og gikk videre.
(Artikkelen fortsetter under)
- Foreldrenes ansvar
I 2015 så man også en økning i antall klager på mobbesaker på hele 40 prosent. Antall klager til fylkesmennene har økt fra 134 til 184 i 2015. Victoria Grøtting mener det er viktig å ta tak i problematikken tidlig og forteller at hun er blitt kontaktet av en skole i Kristiansund for å snakke om mobbing for elevene.
- Jeg føler det er bedre at det kommer ungdommer som har blitt utsatt for mobbing selv og prater om det enn at lærerne gjør det. Mange elever får seg da en aha-opplevelse om hva som skjer rundt mobbingen og hva det gjør med ofrene.
Samtidig er hun klar på hvem hun i bunn og grunn mener har ansvaret - nemlig mobbernes foreldre.
- Ikke alle foreldre tar ansvaret sitt like alvorlig med én gang. Foreldre har alt ansvar. Det handler om hvordan de former barna sine.
Hun forteller at hun har fått melding av moren til en av jentene som mobbet hennes som bedyret at datteren ikke hadde skyld i det som skjedde, og at det var Victorias feil at hun var venneløs og derfor ble mobbet.
- Jeg blir oppgitt når sånt kommer fra foreldrene, som skal være de som former ungene sine og gjør dem til gode folk. Når de ikke klarer det - hvem skal klare det? spør 18-åringen.
- Skolen har ansvaret for det som skjer på skolen, men det grunnleggende ansvaret kommer hjemmefra. Det handler om grensesetting. Jeg kunne aldri latt mitt eget barn kalle noen stygg og komme unna med det.
Les også: Slik sørger du for at barnet ditt ikke blir en mobber
(Artikkelen fortsetter under)
- Vet ikke hva ungene holder på med
I helgen har også Sophie Elise skapt debatt med blogginnlegget «Unnskyld, men sønnen din er en drittsekk». I innlegget forteller Sophie Elise hvordan hun, etter å ha fått stygge meldinger fra mindreårige i sine sosiale medier, har tatt kontakt med foreldrene til de unge mobberne for å fortelle hva som egentlig foregår.
Tusenvis har engasjert seg, og takket henne for at hun opplyser foreldre om hva barna deres gjør mot andre når de ikke ser.
Victoria Grøtting er enig med bloggeren:
- Det er dritkult at hun finner frem til foreldrene og forteller dem om hva som skjer. Jeg liker også at hun er saklig. Hun går ikke mot dem, men får frem det hun mener på en ordentlig måte. Jeg tror hun tjener mye på det, sier Grøtting til Side2 etter å ha lest innlegget.
- Foreldre vet ikke hva ungene deres holder på med når de ikke ser. Barn helt ned i 12-årsalderen gjør som dette, og det har alt med foreldre å gjøre. Jeg skjønner at folk ikke blir glade når hun tar kontakt, men jeg tror også det er en forsvarsmekanisme fordi de er skuffet over ungene sine, fortsetter hun.
(Artikkelen fortsetter under)
Startet i 5. klasse
Mobbingen startet så vidt for Victoria Grøtting i 5. klasse, og besto først av kommentarer på utseendet hennes, i tillegg til at hun stadig fikk beskjed om at ingen likte henne.
- Fra 5. til 7. klasse fikk jeg kommentarer. Jeg ble ikke invitert i bursdager og det var få som kom i mine, sier Grøtting.
I 8. og 9. klasse hadde hun ingen venner, og mobbingen eskalerte da til også å omfatte vold. Hun forteller at det er flere episoder der hun har blitt slått av alt fra én person til at to personer dyttet henne mot en vegg og spyttet på henne til at hun ble slått ned av tre-fire personer i en skog.
- Episoden som har satt meg ut mest, var på ungdomsskolen da jeg ble forfulgt etter en elevkveld. Jeg hadde fått slengt kommentarer og blitt spyttet på i løpet av kvelden. Da jeg var på vei ut for å vente på mamma ved et busskur, kom tre-fire jenter mot meg med en scrapbookkniv. I tillegg var det noen rundt som skulle dekke over i tilfelle noen kom. Jeg var på telefonen med mamma da de slo meg og hun hørte at noe skjedde, derfor gasset hun på for å komme frem fortere. Da hun kom, lå jeg i busskuret og de hadde selvfølgelig stukket av.
Grøtting forteller at hun hadde flere møter på skolen med rektor og rådgivere i etterkant av hendelsen om hvem det dreide seg om og hvorfor det hadde skjedd. Ifølge henne fikk de som sto bak tilsnakk, men det var også det eneste.
Må prøve å se fremover
- Til mobbeofre vil jeg si at de, uansett hvor vanskelig det er, må prøve å se fremover og gjøre noe med situasjonen selv hvis skolen ikke vil gjøre noe. Jeg måtte flytte. Skolen gjorde ingenting.
Hun forteller at hun ble sendt til helsesøster og bedt om å tenke gode tanker om seg selv.
- Jeg ble bedt om å være litt mindre hårsår og bli tøffere. Men det handler ikke om å tenke gode tanker, det handler om å ta mobberne, sier 18-åringen.
Les også: Mobbeombud: Vil skrive ut bøter til skoler og kommuner som svikter mobbeofrene