Gå til sidens hovedinnhold

To 8-åringer ventet spent på bursdagsgjestene - ingen dukket opp

En trist mor måtte derfor fortelle to skuffede gutter at «jeg tror ikke det kommer noen i bursdagen deres, jeg».

(RB.no ): Én uke i foveien hadde Marianne Smedholen fra Aurskog sendt ut innbydelser til sønnen og hans kamerats barnebursdag. Fire av guttenes klassekamerater foreldre hadde gitt beskjed om at de ikke kunne komme.

Måtte gi en vanskelig beskjed

Marianne, mannen og guttene begynte dermed å forberede utebursdag med grilling og kos. Og da dagen kom løp de to guttene spente rundt, grillen ble tatt fram og klokka gikk. Og gikk.

- Til slutt måtte jeg si til guttene at «jeg tror ikke det kommer noen i bursdagen deres, jeg». Som mor var det selvsagt veldig vanskelig, forteller Smedholen til VG, som først omtalte saken.

Hun forklarte de to at det sikkert hadde skjedd noe som gjorde at gjestene ikke kunne komme. Dagen som skulle feires med elleve klassekamerater, endte likevel med to triste 8-åringer.

- Vi gjorde likevel det vi kunne for at de skulle få en fin kveld likevel, og de var heldigvis to stykker sammen, sier hun.

Kvelden etter sa sønnen til moren «jeg gruer meg til å gå på skolen». Og onsdagen i den påfølgende uken tok han opp hendelsen igjen «mamma, så rart at ingen kom i bursdagen min».

- Det er nok litt sårt for ham fortsatt, forteller moren.

- En såpass trist sak

Marianne Smedholen måtte gå noen runder med seg selv før hun valgte å stå fram med historien, som hun først delte på Facebook. Innlegget fikk raskt over hundre delinger.

- Dette er en såpass trist sak, og jeg håper at jeg ved å fortelle historien kan få satt i gang noen tanker hos foreldre. Jeg frykter at tidsklemma er årsaken til at ingen kom i bursdagen, og det synes jeg er trist. At man prioriterer bort barnebursdager fordi man skal ha tid til alt annet, sier hun.

Den engasjerte moren understreker at hun ikke er ute etter å «ta» noen. Hun tror likevel noen foreldre kan ha godt av å høre om denne historien.

- Det er kanskje for lett å si at «nei, dette har vi ikke tid til». Dette handler ikke om barna, det handler utelukkende om de voksnes prioriteringer. Vi ønsker ikke å «ta» noen, men vi mener det er viktig å si fra, sier Marianne.

- Det som er viktig for meg å få frem er hvordan dette påvirker de barna som blir utsatt for det. Som foreldre har vi et ansvar for å være litt nabokjerringer. Vi må snakke sammen, og sørge for at alle blir inkludert. Og når barna kommer og sier at «jeg vil ikke i bursdag til han eller henne», så er det kanskje nettopp da man skal gå. Det er i alle fall den lærdommen jeg selv tar fra dette, og jeg kommer aldri til å ta lett på en bursdagsinvitasjon igjen, sier hun videre.

Hva mener du, er for mange foreldre i tidsklemma?

Tatt det opp med skolen

I etterkant av bursdagen har to av foreldrene som ga beskjed om at barna deres ikke kunne komme, invitert de to guttene med på kino og McDonalds.

- Det var veldig hyggelig, og det satt vi stor pris på. Men samtidig hadde skaden allerede skjedd, sier hun.

Et annet foreldrepar kom med gave på døra noen dager etter.

Smedholen har tatt kontakt med skolen til de to guttene og fortalt om barnebursdagen som ikke ble som den skulle.

- Jeg fortalte hva som hadde skjedd, slik at de ble oppmerksomme på det. Og blir mest sannsynlig et foreldremøte ut av dette, forteller hun.

- Hørt om lignende tilfeller

Leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Elisabeth S. Gundersen, roser foreldrenes åpenhet.

- Det er faktisk ikke lenge siden jeg hørte om et lignende tilfelle hvor det også var snakk om en barnebursdag der ingen kom. Den gang laget de et nytt selskap hvor alle i klassen ble bedt. Det viste seg også at mange av foreldrene ikke hadde sett noen invitasjon til selskapet, sier Gundersen.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken