Hver tredje nordmann har fått en økonomisk overraskelse etter mobilbruk i utlandet, viser en ny meningsmåling Telenor har gjennomført.

Bruker du mobilen ubevisst, kan den nemlig koste deg mange tusen kroner for datatrafikk.

Les også:Fikk sjokkregning på 147.000 kroner

Verst er faren ved moderne mobiltelefoner - som Apple iPhone - der kraftige prosessor gjør at du enkelt laster ned hele nettsider og store kart gjennom bruk av GPS.

Ikke noe av dette er gratis.

Telenor advarer
- Har du iPhone eller annen mobil med berøringsskjerm, bør du være varsom med bruken i utlandet, advarer Telenor sine kunder før ferien.

- Det er viktig å være ekstra forsiktig med datatrafikk i utlandet. Gode tips er å ha e-post-synkroniseringen på manuell og lese enkle nettsider ved hjelp av wap. Holder man seg i tillegg til korte samtaler og et begrenset antall tekstmeldinger, har man god kontroll på mobilregningen. På denne måten kan man være tilgjengelig og holde seg oppdatert på ferie i utlandet uten å få en overraskende høy faktura når du kommer hjem, sier Svein Henning Kirkeng, som leder privatmarkedet i Norge.

Sjøen ekstra farlig
På land og i storbyer har du som regel alltid muligheten til å finne en trådløst internettsone, og da slipper du unna med noen tikroner uansett hvor mye data du henter inn til mobilen din.

Verre er det på sjøen eller på stranda, der du gjerne har god tid til å surfe - og hvor du er låst til å bruke mobilnettet.

Utenfor Europa er det svindyrt, og du kan bli krevd for opptil 250 kroner for å laste ned en vanlig nettside.

Les også:Spar tusenlapper på feriesurfingen

Ser du video på mobilen eller via mobilkortet til din pc, kan det bli snakk om flere titusen kroner.

Vær varsom på cruise
Telenor advarer spesielt mot å bruke mobilen eller mobilkortet når du er på cruise, eksempelvis i Karibia.

- Skal du på cruise, husk å sjekke ringeprisen. Enkelte rederier kobler samtalen din via satellitt, og det kan bli kostbart, advarer Telenor, som også gir to råd til:

1) Husk at når du er i utlandet betaler du også for mottak av samtaler, dette gjelder også meldinger på MobilSvar.

2) Unngå å laste ned store datamengder i utlandet. Nedlasting av film, musikk og lydbøker, og bruk av streamingtjenester for film, musikk og radio kan fort bli kostbart. Last heller ned musikk på mobilen hjemme før du drar på ferie.