Vi har sammenlignet 14 mobiler som koster under 1200 kroner. Konklusjonen er klar – du får det du betaler for!

Enkelt
For det er en del du går glipp når pris blir viktigste kriterie. Det ser vi ikke minst på kamerasiden, der ingen av mobiltelefonene har bedre kamera enn VGA-oppløsning, som tilsvarer 0,3 megapiksler.

Det holder om bildene skal leve sitt liv på mobilskjermen eller brukes i MMS-meldinger, men det blir for lav oppløsning til utskrift på papir.

Vi merker oss også at ingen av billigmobilene har høyere skjermoppløsning enn 128x160 punkter. Den aller rimeligste har en skjerm tilsvarende det vi kan finne på en kalkulator fra 70-tallet.

Lyd
Men selv om billigmobilene har sine begrensinger, så trenger du ikke gi avkall på all funksjonalitet. Overraskende mange har FM-radio innbygget. Noen av dem kan også lese minnekort, og testvinneren kan sågar overføre stereomusikk via Bluetooth.

Prisene vi har tatt med i denne testen er et snitt av hva du må betale i et utvalg nettbutikker om du kjøper mobiltelefonen uten abonnement. I testen har vi lagt størst vekt på pris og funksjonalitet. I tillegg har vi sett på størrelse og brukervennlighet.

Det er godt mulig å finne andre billige mobiler med gode egenskaper, ikke minst om du slår til når det er tilbud på utgående modeller. I denne testen har vi ikke tatt hensyn til hvor lenge mobilen har vært på markedet, eller hva du kan kjøpe telefonen for om du samtidig binder deg til en operatøravtale.RESULTAT

Nokia 6085
Denne mobiltelefonen gir deg mer for pengene enn noen andre i testen. Her er det meste av funksjoner på plass, om enn i noe enklere versjoner enn på toppmodellene. Tastene er både store og gode, og det gjør denne mobilen velegnet til meldinger.

Pris: ca 1100,-

Pluss: Godt batteri, plass til minnekort, bra taster
Minus: Dårlig kamera, kjedelig design, svak skjerm

Karakter: 5

Nokia 5070
Telefonen kommer godt ut i vår test, mye på grunn av at den har både Edge, kamera og FM-radio. Men du må klare deg uten musikkspiller, og det vil nok bli et savn for enkelte.

Pris: ca 1100,-
Pluss: Gode taster, FM-radio, brukervennlig
Minus: Edge med halv kapasitet, elendig kamera, kjedelig design, middels batteri.

Karakter: 5

Samsung E250
Sterk farge og god åpningsmekanisme, i tillegg til at den tar minnekort og kan spille lyd i trådløse stereohøyttalere via A2DP. Samsung E250 er en mobiltelefon vi kanskje like gjerne kunne plassert i mellomklassen. Men lav pris og litt dårlig finish holder oss tilbake. Kameraet er skuffende svakt, selv for VGA å være.

Pris: ca 1000,-
Pluss: Mange funksjoner, trådløs stereo (A2DP), grei musikkspiller
Minus: Skuffende skjerm, kjedelig design, elendig kamera.

Karakter: 4

Sony Ericsson W200i
W200 er til forveksling lik sine langt dyrere storebrødre, men en enklere skjerm og et simpelt kamera avslører hva vi har med å gjøre. Her er imidlertid en bra musikkspiller og gode menyer. Musikkspilleren tar minnekort opp til 2GB. Men vi savner å kunne dele filer via Bluetooth.

Pris: ca 1000,-
Pluss: Bra design, gode taster, walkman musikkspiller
Minus: Mangler bluetooth. Enkelt kamera

Karakter: 4

Sony Ericsson Z310i
Sony Ericsson Z310i er en mobiltelefon det går fjorten av på dusinet. Både funksjonsmessig og når det gjelder design er dette en type telefon særlig Samsung har hatt mange varianter av. Vi snakker da om en liten og litt lubben foldemobil med VGA-kamera (0,3 megapiksler) og høy plastfaktor. Den har Bluetooth, men mangler musikkspiller.

Pris: ca 1000,-
Pluss: Blåtann, direkteblogg, bra lyd, bra batterikapasitet
Minus: Svak skjerm, dårlige taster, ikke musikkspiller

Karakter: 3

Motorola w375
Motorola W375 ser bra ut, har innbygget FM-radio og kan ta bilder til bildemeldinger. Alt i alt en mobiltelefon for deg som vil ha det enkelt og rimelig, uten at det betyr at telefonen er helt strippet for funksjoner. Men du må klare deg uten musikkspiller.

Pris: ca 800,-
Pluss: Godt batteri, god lyd, bra batteri
Minus: Lite minne, ikke utvendig nummervisning, ikke musikkspiller

Karakter: 3

Samsung M300
M300 har ingen mulighet for utveksling av filer, verken over blåtann eller Ir. Faktisk har den knapt nok plass til filer, ettersom internminnet er på 0,6 MB, og støtten for minnekort mangler helt. Men Den har to skjermer og er en artig miniatyrvariant av klassikeren E700.

Pris: ca 1100,-
Pluss: Liten, to skjermer, FM-radio
Minus: Nesten ikke minne, elendig kamera, dyr i forhold til ytelse.

Karakter: 3

Nokia 3109 Classic
Store taster og lang taletid er de tyngste argumentene for å forsvare at du har kjøpt Nokia 3109 Classic. Dessuten har den plass for minnekort, og kan brukes som musikkspiller. Men den mangler kamera, så den er lite egnet for MMS-meldinger. Dessuten er den en av få i denne testen som ikke har FM-radio.

Pris: ca 1000,-
Pluss: Gode taster, bra lyd, enkle menyer
Minus: Mangler kamera og FM-radio

Karakter: 3

Sony Ericsson T250i
En slank og lekker liten mobil, som umiddelbart kan få oss til å tro at den har mer å by på enn den faktisk har. For selv om den likner på dyrere SE-modeller, så mangler den mye. Blant annet mangler den musikkspiller, og minnet er begrenset til 2 MB. Men FM-radio har den.

Pris: ca 900,-
Pluss: Enkel å bruke, FM-radio og bra design
Minus: Dyr i forhold til hva du får. Få funksjoner

Karakter: 3

Samsung X160
Mangelen på støtte for USB-tilkobling, infrarød overføring eller Bluetooth gjør synkronisering med PC-en umulig. Telefonen har ikke en gang støtte for 1900-båndet, og kan derfor ikke brukes på reiser til USA. Designen er god, men telefonen mangler en utvendig skjerm som viser hvem som ringer.

Pris: ca 700,-
Pluss: Pen mobil, gode taster
Minus: Dårlig lyd, tregt operativsystem, dårlig skjerm

Karakter: 2

Motorola F3
Dette er antakelig den billigste telefonen du får kjøpt, om du ser bort fra spesialtilbud og binding. Til gjengjeld får du en mobiltelefon som ikke en gang egner seg for SMS, rett og slett fordi skjermen er elendig. I stedet for en grafisk skjerm, har F3 en skjerm som viser 2x6 tegn. Men skjermen trekker lite strøm, og batteriet er nesten evigvarende.

Pris: ca 350,-
Pluss: Ekstremt billig. Bra lyd, bra design, bra batteri
Minus: Håpløs til SMS. Svært funksjonsfattig

Karakter: 2

Samsung C170
C170 er ribbet for det aller meste. Her har du ikke en gang mulighet for å bruke en trådløs øreplugg. Dessuten er det sus i høytaleren, noe du hører særlig godt om du bruker det medfølgende hodesettet. Minnet er på fattige 0,6 MB – knapt tilstrekkelig til adresseboka. Men designen er det ikke noe å utsette på.

Pris: ca 700,-
Pluss: Slank og stilig, enkel å bruke, gode taster, FM-radio
Minus: Mangler Edge, kamera, bluetooth, musikkspiller og mye mer.

Karakter: 2

Nokia 2626
En fargerik liten tjukkas som mangler det aller meste. Tastene er store men litt bløte. Ordlista er ikke selvlærende, men du kan legge til ord. Operativsystemet er tregt, særlig om du vil bla i bilder eller spille spill. Dette er en av de få Nokia-modellene som heller ikke støtter 1900-båndet. Men FM-radio og lav pris gjør den til en grei nødtelefon.

Pris: ca 700,-
Pluss: Lav pris, enkle menyer
Minus: Lite minne, ikke musikk eller kamerafunksjon

Karakter: 1

Motorola w220
Denne mobiltelefonen får den tvilsomme æren av å være simplest blant de simple. Skjermen på 128x128 punkter duger ikke til stort annet enn tekstmeldinger. Minnet er begrenset til mikroskopiske 500 Kb. Et plaster på såret er det at den har innbygget FM-radio, at den er av de aller billigste modellene og at batterikapasiteten er god.

Pris: ca 700,-
Pluss: Bra batteri, gode taster, FM-radio
Minus: Mangler nesten all funksjonalitet, lite minne, dårlig skjerm

Karakter: 1

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.