Gå til sidens hovedinnhold

Mobilen gir søvntrøbbel

Sliter du med å få sove om kvelden? Mobilen din kan være årsaken.

(YEYE): Å snakke i mobilen fra sengehalmen kan gi deg rastløse netter. I en fersk studie blir mobiltelefonen utpekt som mulig syndebukk for søvnløshet, hodepine og konsentrasjonsvansker, og det er stråling som er årsaken.

Professor i sosialmedisin og stressforskning ved Uppsala Universitet Bengt Arnetz ser til mobilen når skylden for søvnvansker skal fordeles. Den ferske studien ble gjort i samarbeid med Karolinska Institutet og Wayne State University i Michigan, skriver Physorg.com.

Strålet med 884 MHz styrke
35 menn og 35 kvinner mellom 18 og 45 år ble fulgt av forskerne gjennom 18 måneder for å finne ut hva stråling fra mobilen har å si for blant annet nattesøvnen. Halve gruppen ble utsatt for trådløse signaler med en styrke på 884 MHz, som tilsvarer den strålingen man blir utsatt for når man snakker i mobiltelefon. Den resterende halvparten befant seg i tilsvarende miljø, men ble ikke utsatt for noen signaler.

Søvnkvaliteten påvirket
Resultatene viste at testgruppen som ble utsatt for stråling brukte lengre tid på å sovne om kvelden, og søvnkvaliteten var også redusert i forhold til den andre testgruppen.

-Om du har problemer med å sovne om kvelden eller opplever andre søvnvansker bør du vurdere å droppe mobilprating rett før leggetid, sier Arnetz.

Videre studie vil gi svar
Arnetz og forskerteamet ønsker å få i gang en videre studie som kan forklare hvorfor denne strålingen forstyrrer søvnmønsteret.

- Dette forskningsprosjektet er det største innenfor dette området, og jeg tror vårt enorme datagrunnlag med tiden vil kunne gi et godt svar på nettopp dette, spår Arnetz til AFP.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken