Sony Ericsson har de siste årene drevet en ganske omfattende nisjesegmentering av sine mobiltelefoner. Vi har sett musikktelefoner, kameratelefoner, klapptelefoner, treningstelefoner, businesstelefoner og ikke minst kjedelige billigtelefoner.

Hvis vi ser bort i fra businesstelefonene, er det likevel ikke til å komme utenom at selskapets telefoner langt på vei har vært veldig like, og at de primære forskjellene har vært små designendringer og fokus på enkeltknapper.

Skaper litt forvirring
Enda større har Sony Ericsson sørget for at forvirringen blir når selskapets kameratelefon K810i har bedre dedikerte knapper for musikkfunksjoner enn musikkmobil-flaggskipet W910i – selv om musikkmobilen har litt bedre programvare for musikkspilleren.

Ved lanseringen av den nye webtelefonen K660i har selskapet igjen sørget for å skape forvirrig. Tidligere har nemlig K-serien vært ganske synonymt med kameratelefoner, som for eksempel K750, K800, K810 og K850. I fremtiden skal selskapets kameratelefoner være C-serien. Forstå det den som kan.

Kan en slik telefon være «webmobil»?
Men et enda større spørsmål: Hvordan skal selskapet kunne forsvare å bruke en beskrivelse som webtelefon på en relativt liten og tradisjonell Sony Ericsson-telefon uten et avansert operativsystem med tilgang til gode, skikkelige nettlesere som Safari, Internet Explorer eller Opera – og i tillegg på en liten skjerm som knapt nok har vært god nok for WAP-sider?

Det er ikke fritt for at jeg var meget skeptisk da jeg mottok telefonen til test, og umiddelbart tenkte at dette kom til å bli en slakt. Men så begynte jeg å bruke telefonen...

Fokus på tilkobling
Den kanskje viktigste årsaken er at Sony Ericsson nå for første gang ser ut til å ta tilkoblingsmuligheter på alvor. Telefonen er utstyrt med støtte for både EDGE, 3G og HSDPA. Det betyr at du til enhver tid skal kunne oppnå optimale hastigheter på nett. Det som vi derimot savner på en «webtelefon» er WLAN-støtte.

Tidligere har selskapet stort sett valgt EDGE eller 3G – og kanskje HSDPA i tillegg.

Mye bedre nettleser
Den andre meget viktige endringen er at mobilen vanlige nettleser har tatt et kvantesprang i kvalitet. Den normale WAP-leseren med litt HTML-støtte vi har sett tidligere har med all respekt å melde vært håpløs. Å besøke noe annet enn WAP-nettsteder har vært et mareritt, og leseren er notorisk kjent for å henge seg på de merkeligste måter.

Funksjonelt er nå nettleseren i en helt annen liga, og støtter nå fullverdige nettsider på en utmerket måte. Det er ikke noe problem å åpne de største nettstedene i Norge, og nettleseren tegner opp sidene på en korrekt måte.

Fått musepeker
For å navigere rundt på sidene har vi fått introdusert en «musepeker» som du styrer rundt med piltastene slik du ville følt var naturlig på en vanlig datamaskin.

Det er likevel ikke slik at vi kan si at dette fungerer i nærheten av like godt som på en iPhone/iPod Touch. Til det er skjermen alt for liten, og det er vanskelig å komme utenom at Safari-integrasjonen på disse Apple-produktene er i en klasse helt for seg selv. Heller ikke andre touch-baserte mobiltelefoner kan skryte på seg å være like genial på surfing på internett.

Det vi derimot kan si er at Sony Ericsson med sin nye «NetFront»-nettleser virkelig har utnyttet potensialet maksimalt når det gjelder å bruke nettet med denne typen mobil, selv om den er litt treg på opptegning. Så får vi heller ta med i betraktningen at telefonen i seg selv kanskje ikke er den ideelle surfemobilen.

God kartfunksjon
Telefonen leveres også standard med Google Maps, som sammen med HSDPA gir deg tilgang til kart for praktisk talt hele verden ned til gatenivå i hele verden. På samme måte som på nettutgaven kan du se både vanlig kart og satelittbilder, du kan søke på adresser og du kan få veibeskrivelse med opptegning på kart mellom to punkter.

(testen fortsetter under bildet)

Google Maps suger for øvrig båndbredde ut av det ville... ja, så det kan være greit å passe på telefonregningen.

Prøver å plassere deg
K660i har ikke integrert GPS, men prøver seg på å gi deg omtrentlig plassering på kart om du ønsker. Den hevder på ingen måte å være nøyaktig, men har hevdet nøyaktighet på 1700-5000 meter når vi har testet. I praksis mente den at jeg var på Gründerløkka da jeg var på Bislett – og bak Oslo Spektrum når jeg satt i Nettavisens lokaler i Urtegata. I alle fall sistnevnte må kunne sies å være ganske bra – selv om det neppe hjelper deg særlig hvis du har gått deg bort.

For øvrig er telefonen klargjort for å kunne kommunisere med en GPS for bedre nøyaktighet.

Utover disse tingene er dette en relativt normal Sony Ericsson-telefon med et ganskje kjipt 2 megapiksels kamera uten fotolys og autofokus, en god musikkspiller og kjent brukergrensesnitt. Knappene er for øvrig overraskende gode, til tross for at de er enda mindre enn knappene på K810i.

Konklusjon
Denne telefonen må tas litt som den er. Det er en relativt billig mobiltelefon med støtte for både EDGE, 3G og HSDPA, den har trolig den beste nettleseren i sin klasse, musikkfunksjonen er meget akseptabel og designet... vel, det får du mene hva du vil om.

Dette er ingen telefon som kommer til å gå inn i historien som et revolusjonerende produkt, men det er faktisk en meget god mobiltelefon – og sett i forhold til pris fremstår den også som et meget godt kjøp.

Den har noen irriterende mangler, blant annet mangel på fotolys, autofokus, egen start/stopp-knapp for musikk og WLAN som den burde hatt for å kalle seg en webtelefon. Men prisen veier opp for alt dette.

I skrivende øyeblikk kan du plukke opp telefonen på nett fra like under 2000 kroner.