Telenor har for lengst startet sin enorme jobb med å skifte ut hele mobilnettet sitt i Norge. Dette er en gigantisk operasjon som skal gjøre mobilnettet både raskere og mer stabilt.

Sarkastiske tunger har hevdet at Netcom etter denne oppgraderingen vil bli totalt parkert av Telenor.

Netcom gjør også en total utbytting
Men tirsdag kom den store nyheten: I løpet av to år, skal Netcom gjøre den samme jobben som Telenor nå gjør. De skal oppgradere hele mobilnettet.

- Dette er den største investeringen vi har gjort noen sinne, sa August Baumann, administrerende direktør i Netcom, på en pressekonferanse tirsdag.

Enorm 4G-dekning
Og det er et ikke småtteri de lover. Under forutsetning av at Netcom blir tildelt konsesjon i det såkalte 800 MHz-båndet, som tidligere ble brukt til det analoge TV-bakkenettet, hevder Netcom at 89 prosent av befolkningen i Norge vil ha såkalt 4G-dekning (LTE) innen slutten av 2012.

Til sammenligning er det rundt 80,6 prosent av befolkningen som i dag har 3G-dekning fra Netcom. Dagens 4G-dekning er rundt 12,5 prosent.

Definisjonen av 4G har vært under kraftig diskusjon de siste ukene, etter at den internasjonale standardiseringsorganisasjonen mente LTE ikke kvalifiserte til å bli kalt 4G - men Netcom hevder på sin side at den standarden de nå skal rulle ut vil takle opp til 150 megabit per sekund i byene - og 75 megabit per sekund på landsbygda - og at det derfor kvalifiserer.

I praksis mener Netcom at kundene vil kunne oppleve hastigheter på 15-40 megabit per sekund. En veldig god ADSL-linje, som flesteparten av nordmenn har som sitt bredbånd hjemme, takler i dag rundt 15 megabit per sekund.

- Jeg var med å skrive 3G-søknad i 1999/2000, og sa mye rart da. Men nå skjer det, sier Baumann.

De som husker tilbake til den tiden vil huske løfter om video og TV i høy kvalitet på mobilen som den største selvfølgelighet.

Oppgraderer både GSM og 3G
Sammen med utrullingen av det nye nettet vil de også oppgradere dagens 2G (GSM) og 3G-nett.

Ifølge Netcom vil de øke 2G-dekningen til 99,7 prosent av den norske befolkningen (Telenor har i dag 99,9%) - mens 3G-dekningen skal opp til 95 prosent. Farten i 3G-nettet skal også oppgraderes fra dagens 7,2 megabit til primært 21 megabit i 2012.

Kan dytte ut ICE
Med denne utrullingen legger ikke Netcom skjul på at det kan bli vrient for bredbåndsaktøren ICE i det norske markedet, som allerede en gang har gått under økonomisk.

- Vi tror kundegrunnlaget for det nye nettet vil være svært bra, sier Baumann diplomatisk.

- Det er ikke vår jobb å legge til rette for ICE, påpeker kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus.

Prisene etter hvert som 4G, og betydelig raskere 3G-nett, blir bygget ut i hele landet er ikke klart.

- Det må vi komme tilbake til i neste år, sier Baumann, og understreker at prisene nok vil bli lavere enn de nåværende.

Det er likevel klart at det vil bli en eller annen form for begrensning i hvor mange gigabyte du kan laste ned på de vanlige abonnementene.

Telenor følger sine planer
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor blir ikke skremt av Netcoms planer.

- Denne annonseringen påvirker ikke våre planer, sier Amundsen til Nettavisen.

Telenor har startet ubyttingen av alle basestasjonene i hele landet, og regner med å være ferdig med dette i fjerde kvartal neste år - altså om ganske nøyaktig et år.

- Vil det bli aktuelt å skru på LTE på de basestasjonene dere bytter ut fortløpende?

- Vi tror ikke det er lurt å starte utprøvingen av dette samtidig som den store utskiftingen foregår. Vi har sagt LTE-dekning i 2012, og med tanke på at utskiftingen er ferdig i slutten av 2011, kan en regne med at det blir tidlig i 2012, sier Amundsen, som i motsetning til Netcom ikke ønsker å bruke definisjonen 4G på LTE.

I det øyeblikket Telenor velger å aktivere 4G, er det i praksis ikke noe som hindrer dem fra å gjøre det i hele landet samtidig.

- Netcom får ikke markedet alene
- Ellers hører jeg de snakker om 95 prosent dekning innen to år på 3G. Det er ambisiøst, men samtidig er det litt «velkommen etter». Vi har allerede i dag 7 prosent poeng høyere 3G-dekning enn NetCom, og vi har ikke sagt hvor vi er om to år. Det vi har sagt er at vi kommer med 3G i det såkalte 900-båndet i 2011, slik Netcom skal, og da skal du ikke være overrasket om det har skjedd mye innen sommeren, sier Amundsen - og påpeker at Netcom ikke skal få dette markedet alene.