Gå til sidens hovedinnhold

- Mobilen kan gi kreft

En time mobilsnakk hver dag øker sjansen for hjernesvulst med 50 prosent, mener svenske forskere.

Forskere ved universitetssykehuset i Örebro hevder at en times mobilprat om dagen øker risikoen for hjernesvulst drastisk, melder svenske Aftonbladet.

Verst skal det være for barn og unge.

Grunn til uro
Professor og overlege Lennart Hardell mener det er grunn til å bli urolig etter utfallet av den nye studien.

- Det er definitivt grunn til å bli urolig, sier han til Aftonbladet.

Undersøkelsen er ifølge Hardell en av de mest omfattende studiene som er gjort på sammenhengen mellom mobilbruk og kreft, og resultatet er entydig: Å snakke i mobilen mer enn en time per dag øker kreftfaren med 50 prosent i løpet av en tiårsperiode.

Inn i hjernen
Rapporten presenteres i det nyeste nummeret av vitenskapsmagasinet Occupational Environmental Medicine. Den svenske rapporten på 2.200 tilfeller har blitt satt sammen med liknende rapporter fra Finland, Danmark, Japan, Tyskland, USA og England.

Mobilstrålingen går to til tre centimeter inn i hjernen, og noen studier antyder at strålingen forårsaker dna-skader. Verst skal strålingen være for barn og unge, ettersom de har tynnere skalle og et ikke fullutviklet nervesystem.

Ingen grunn til panikk
Norske eksperter advarer norske mobilbrukere mot å ta undersøkelsen for bokstavelig.

- Det er ingen grunn til å kaste mobiltelefoner, for vi har ingen holdepunkter på at det er en slik risiko som disse forskerne hevder, sier Merete Hannevik i Statens Strålevern til NRK.

I påvente av en stor internasjonal studie fra Verdens Helseorganisasjon, oppfordrer Statens Strålevern allikevel til føre-var-prinsippet.

- Det er så lett for den enkelte å gjøre tiltak, som for eksempel å bruke handsfri eller begrense mobilsamtaler. Og dette oppfordrer vi til fordi vi ikke vet hva langvarig bruk av mobil innebærer, sier Hannevik.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot