Gå til sidens hovedinnhold

Mobilen som går på stearinlys

Fem stearinlys er alt du trenger for å lade batteriet i Hi-Tech Wealths nye soldrevne mobiltelefon.

CeBIT (Mobilen.no): Den kinesiske mobilprodusenten Hi-Tech Wealth er ikke noe ubeskrevet blad i det kinesiske markedet. Som statseid teknologiselskap i Kina er det kanskje ikke så oppsiktsvekkende. Men uansett hvordan du snur og vender på det er Kina et av verdens største mobilmarkeder.

På hjemmemarkedet har selskapet hatt nær 50 prosent markedsandel for PDA, og selskapet er verdens femte største produsenter av PDA-er. I mobilmarkedet er selskapet imidlertid knapt synlig, ettersom de til nå bare har hatt PDA-telefoner å tilby sine kunder.

Ny teknologi
Men nå satser selskapet på å ta skrittet ut i den store verden ved hjelp av ny teknologi. For det kinesiske selskapet har forstått at det ikke er mulig å etablere seg i Europa uten et unikt produkt. Nå mener de å ha funnet det.

Den nye mobiltelefonen heter S116, og skal slippes på det kinesiske markedet allerede i april. Når det kommer til Europa er mer uvisst.

- I beste fall kan vi ha gjennomført tester og være klare med distribusjon mot slutten av året, sier Jacques Q Ma, administrerende direktør i HTW til Mobilen.no.

Den største hindringen er operatørene-
- I Kina kjøper vi mobiltelefoner i butikken. I Europa kjøper dere SIM-kort og får telefonen med, sier Ma. Det gjør at vi blir nødt til å forhandle med operatørene for å komme inn på markedet, forteller han.

- Til nå har vi ikke solgt ett eneste produkt utenfor Kina, men vi håper 2007 kan bli året da vi tar av, sier han.

Men S116 kan ha det som kreves. Dette er nemlig verdens mest miljøvennlige mobiltelefon, og den første mobiltelefonen i salg som kan brukes helt uten batterilader, sier Ma.

Stearinlys
Telefonen som ble lansert i dag lå dandert mellom fire store kubbelys. Når lysene var tent ble telefonen avduket til applaus fra en håndfull tilstedeværende.

- En time i sola gir 30 til 35 minutter taletid. 20 minutter under skrivebordslampen, og telefonen kan stå i standby hele dagen.

Vel ...
Vi fikk prøve mobiltelefonen, som i form minner om en litt kraftig Motorola Razr V3x. Noe produktark hadde kineserne ikke med. – Vi var ikke klare for CeBIT før i slutten av februar, så det har vi ikke rukket å lage, sier Ma.

Men vi fikk i alle fall bekreftet at telefonen har et 1,3 MP kamera uten blits. Det er en GSM-telefon uten Edge, 3G eller andre teknologier for raskere dataoverføring. Den har støtte for Transflash minnekort og kan, om du vil, lades med en vanlig lader.

Solcellepanelet ligger på fronten av mobiltelefonen, som er en foldemobil. Utenpå panelet ligger et ripesikkert glass, og telefonen skal være ekstra støtsikret. Den innvendige skjermen er på 2,2” og viser 240x320 punkter.

Dette er «the hottest product in the history of our company», forteller Ma.

- Vi har merket en enorm etterspørsel I hjemmemarkedet, sier han.

Lisensieres
Vi tror nok teknologien vil bli mer etterspurt en selve telefonen i det europeiske markedet. Ma er heller ikke fremmed for tanken på å lisensiere teknologien til andre selskaper. – Vi har tatt ut ti patenter og diskuterer gjerne lisensiering, sier Ma.

Operativsystemet i telefonen skal visst nok være utviklet av Philips.

Denne saken er hentet fra Mobilen.no.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai