Gå til sidens hovedinnhold

Mobilkamera-duellen

Hvilken mobil tar best bilder av Sony Ericssons nye K850i og Nokia N95?

Frem til i dag har Nokia N95 i det store og det hele vært markedets beste kameramobil, selv om Sony Ericsson K810i har vært en grei utfordrer. Sistnevnte har likevel hatt handikapet med bare tre megapiksler, mens N95 har fem.

Sony Ericssons nye kameraflaggskip
Det har derfor vært stor spenning rundt om Sony Ericssons nye kameraflaggskip K850i vil kunne ta over tronen som den beste kameramobilen på markedet. Telefonen har i likhet med N95 nå en bildebrikke på fem megapiksler, og mursteindesignet gjør at dette føles mer som et kamera med telefonfunksjon enn det motsatte.

Nettavisen kommer onsdag med en full test av Sony Ericsson K850i.

Vi har tatt begge telefonene ut på en kjapp runde i Oslo sentrum for å finne ut hvilke av telefonene som tar de beste bildene. Under har vi laget montasjer av bilder tatt med de to bildene på de samme stedene. N95 er alltid det øverste av de to bildene.

Alle bildene er tatt med full automatikk, med unntak av makrobildet hvor makrofunksjonen er aktivert.

To forskjellige kameraer
Den enkle konklusjonen er at ingen av kameraene er klart best, men at de velger å ta to forskjellige typer bilder. Med full automatikk så velger N95 å undereksponere en god del for å fange opp flere detaljer i de fleste tilfeller, mens K850i overeksponerer lyse områder for å lage detaljerte og fine hovedmotiver.

Mest påfallende er det likevel at K850i stryker totalt når det gjelder bilder i et mørkt rom med mørke vegger, samt når det gjelder å ta bilder av lyng. Selv med blitz blir det mørke rommet nærmest svart, mens lyngen bærer preg av dårlige farger og dårlig detaljgjengivelse.

Ser man på bildet av den lyse gangen så har N95 den rette fargegjengivelsen, men betydelig mer støy i bildet enn K850i. Skal man tenke på etterbehandling ville jeg personlig heller rettet opp fargefeil i Photoshop enn å ha et kornete bilde.

Vi foretrekker K850i
Legger vi så til at K850i er et betydelig raskere kamera enn N95 på alle måter, og da særlig på utløserforsinkelse, så er vi ganske sikre på at vi hadde valgt å ta bilder med K850i fremfor N95 hvis vi måtte velge.

Men konklusjonen er uansett at mobilen fortsatt ikke erstatter et dedikert kamera.

Hvilken ville du hatt? Ta diskusjonen nederst i saken!

Last ned bildene i full størrelse her og her.

Se også på disse bildene i full størrelse.

Statuer: N95, K850i
Park: N95, K850i

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken