Gå til sidens hovedinnhold

Mobilstråler skader celler

En ny EU-rapport påviser at stråling fra mobiltelefoner har effekt på menneskeceller. Men man vet ennå ikke om dette er farlig.

Strålefrykten for mobiltelefoner har fått ny næring.

En fersk EU-rapport, som ennå ikke er offentliggjort, konkluderer med at strålingen skaper det samme overordnede, biologiske mønster som hos mennesker med kreft, skriver danske Jyllands-Posten.

Menneskecellene som ble bestrålt i forsøkene muterte og skapte slik en kopi av seg selv. Kopien var imidlertid ikke nøyaktig.

Overraskende resultat
- Jeg er svært overrasket. Jeg hadde ikke forventet å finne biologiske følger av strålingen overhode, sier den tyske professoren Franz Adlkofer, som koordinerte EU-prosjektet.

Han understreker at det fortsatt er langt fra sikkert om strålingen fra mobilantenner innebærer noen helserisiko.

- Kroppen er flinkere til å reparere eller fjerne celler med skader på kromosomerne enn små celleklumper i et forsøk. Vi kan derfor ikke konkludere med at stråling har den samme effekt på deg og meg, sier Adlkofer.

Begrenset viten
Professoren forventer ikke at man i løpet av overskuelig fremtid vil avdekke strålerisikoen.

- Vår viten om denne stråletypen er meget begrenset. Faktisk vet vi ikke en gang hvorfor bølgene påvirker biologien. Vi vet heller ikke hvilke deler av menneskecellenes arvemateriale som blir skadet og hvilket konsekvenser det har, konstaterer Franz Adlkofer.

Forskningsresultatene kommer på et tidspunkt da det danske Folketinget nettopp har avsatt 30 millioner kroner til å undersøke strålingsfaren fra mobilmaster, mobiltelefoner og annet teknisk utstyr.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre