Gå til sidens hovedinnhold

- Nei, å sjekke mobilen er ikke barnemishandling

En myte at foreldres mobil-vaner ødelegger ungene, mener pedagogikk-lektor.

(SIDE2): Det har pågått en debatt både her hjemme men også i vårt naboland Sverige, om hvorvidt barn tar skade av foreldre som i tide og utide sitter med nesa i mobiltelefonen.

Tanken bak er at foreldre som sitter og sjekker mobilen søtt, er tilsvarende for et barn å ha en foreldre som er deprimert.

- Hos foreldre som er svært deprimerte, er det ikke bare det at de er deprimerte som er problemet, men også det at blokkerer for kontakten, har psykolog Kerstin Johannesson uttalt til et innslag i svensk P4.

Resultatet av det er ifølge Johannesson at barnet har en senere utvikling, og står i større fare for å selv ikke få det bra.

Som å støvsuge

Det hevder lektor Elza Dunkles, ved Insitutt for anvendt utdanningsvitenskap, er tull.

- Det finnes ingen forskning som støtter det resonnementet, hun forsøker å knytte en annen forskning til hva som skjer når foreldre bruker mobiltelefoner, sier Dunkles til kit.se, og avviser at det kan sammenlignes med det å ha en deprimert forelder.

- En deprimert forelder befinner seg jo i en depresjon. Det her handler ikke om foreldre som bruker telefonen døgnet rundt. At man i blant kikker ned på telefonen sin er ikke merkeligere enn om man støvsuger eller ignorerer barnet en stund. Det er klart at om det hadde vært en konstant tilstand, så ville barnet ikke ha godt av det. sier Dunkles, som mener psykologen forenkler og også legger i det at mobilbruk er helt unødvendig.

- Det ville ikke blitt sagt om det å lage mat, «ikke lag mat når barna dine er i nærheten».

- Myter

Lektoren mener derimot at mange voksne har mobilen som en linje ut til voksen-verdenen, dersom de føler seg innestengte med sine barn. Hun poengterer også at mobilbruk kan gjelde alvorligere ting, som at man søker hjelp eller støtte fra andre.

-Er man barnepsykolog så burde man sikte seg inn på mer alvorlige farer, å bli bedre på å identifisere hvem som lider av depresjon og dermed ikke klarer å passe barna sine på en bra nok måte. Da hadde hun gjort nytte for seg, i stedet for å gi foreldre dårlig samvittighet og spre en masse myter.

Går glipp av baby-lykken

Men Johannesson er ikke alene om å mene at foreldres mobilbruk er skadelig.

Tidligere i høst gikk jordmødre ut og sa at foreldres mobilbruk stjal oppmerksomheten fra nyfødte. De mente blant annet at det gikk ut over ammingen.

Kommunelege i Søgne, Vegard Nilsen, har også gått ut og bedt foreldre legge vekk mobiltelefonen. Han fikk støtte av spesialsykepleier Inger Pauline Landsen.

- Spedbarn har bare noen korte øyeblikk tre-fire ganger om dagen med rolig våkenhet der de kan gå inn i en samspillrelasjon med sine foreldre. Går disse øyeblikkene tapt, får ikke barnet den sosiale erfaringen det trenger,

LES mer: Jordmødre: - Mobilbruk går utover morens amming
OG her: Småbarnsforeldre - legg vekk mobilen

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken