Gå til sidens hovedinnhold

Modig svenske med norsk hjelp

Saksofonisten, komponisten og bandlederen Fredrik Nordström har ved flere anledninger vist seg som en uredd musikant i moderne grenseland ikke langt unna det Atomic befinner seg i. Her møter vi han med stort band og med svært ambisiøs musikk.

Fredrik Nordström

Vibb

Moserobie/Bonnier Amigo

Fredrik Nordström tilhører den samme generasjonen som bl.a. Magnus Broo og Fredrik Ljungkvist og Ingebrigt Håker Flaten, Paal Nilssen-Love og Håvard Wiik – det vil si gutta fra begge sider av Kjølen som befolker Spellemannpris-vinnerne Atomic. Nordström bekjenner seg også i stor grad til mange av de samme musikalske idealene og han har også med seg Broo (trompet) og Ljungkvist (alt- og tenorsaksofon) i bandet sitt. Kong Harald har i sin visdom sendt ut trommeslager Thomas Strønen for å representere rødt, hvitt og blått og det gjør han sjølsagt på en fremragende måte.

I sammenlikning med flere av sine landsmenn, så har Fredrik Nordström spilt en altfor beskjeden rolle – i alle fall på denne sida av grensa. Jeg har ment det før og mener det i enda sterkere grad nå etter ”Vibb”: Det må det bli en forandring på.

Fredrik Nordström har tydeligvis alltid vært opptatt av store band og allerede på slutten av 90-tallet etablerte han en oktett han kalte Fredrik Nordström’s 08. Nå har han tatt steget enda et stykke lenger og møter oss med Virtual Imagination Big Band – et 11 manns orkester som i tillegg til de nevnte innebærer Staffan Svensson på trompet, Mats Åleklint på trombone, Alberto Pinton på klarinetter og barytonsaksofon, Mattias Ståhl på vibrafon, marimba og harpsichord, John Lindblom og David Stackenäs på gitar og Filip Augustson på bass, samt sjefen sjøl på alt- og tenorsaksofon. For de som har fulgt litt med i moderne, ung svensk jazz så betyr denne lagoppstillinga første 11-ren på fotballspråket.

«Vibb» er en dobbelt-CD med først vel en halvtimes bestillingsverk fra 2003. Deretter følger en hyllest til Dewey Redman og sju mer eller mindre nye låter der Nordström har hatt de spesifikke, håndplukkede musikantene langt fremme i bevisstheten under tilblivelsen.

Dette er på ingen måte tradisjonell storbandmusikk – dette er musikk for stort band der solistene spiller en meget sentral rolle. Her er det rom og luft og, for å bruke fotballterminologien litt til: Alle musikantene er tilstede for å spille de andre gode og det gjør de så det holder.

Dette er et visittkort fra Nordström som forteller oss om hans oversikt og hans voldsomme kreative evner. Her er det elementer fra frijazz, fra rock, fra relativt straighte tonespråk – uansett er det store utfordringer både for de involverte og for oss som mottakere og det er det som gjør «Vibb» så spennende.

Det er en sjelden dynamikk og kraft i musikken til Fredrik Nordström og det er åpenbart at de håndplukka musikantene stortrives med musikken og utfordringene den gir. Sett med norske ører er det hyggelig, men på ingen måte overraskende, at Thomas Strønen gjør en glitrende jobb bak trommene.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai